top of page
  • David Storoy

Frykt og hatretorikk gir næring til fascisme: MAGA og kultlignende bevegelse: Hva de har til felles


Frykt og hatretorikk gir næring til fascisme: MAGA og kultlignende bevegelse: Hva de har til felles Innledning Lydfil - Buzzsprout MAGA-kult er en betegnelse som brukes for å beskrive en kultlignende bevegelse eller subkultur som dyrker og tilber den kontroversielle politiske ideologien knyttet til MAGA (Make America Great Again). Dette inkluderer støtte til tidligere president Donald Trump, nasjonalisme, populisme og konservativ politikk.

MAGA-kulten har blitt kritisert for å være anti-demokratisk, intolerant, og for å fremme konspirasjonsteorier og ekstremisme. Tilhengere av MAGA-kulten viser ofte sterk lojalitet mot sin politiske leder og avviser ofte negativ informasjon om ham som "fake news" eller "svik".

Det er viktig å merke seg at ikke alle som støtter MAGA-bevegelsen er en del av MAGA-kulten, og at det finnes en rekke ulike meninger og holdninger innenfor denne politiske bevegelsen."MAGA-kult" refererer til en gruppe mennesker som sterkt støtter Donald Trump og hans politiske bevegelser under slagordet "Make America Great Again" (MAGA). Selv om begrepet "kult" kan ha en negativ assosiasjon, brukes det her for å beskrive en gruppe med intense og ofte ukritiske tilhengere. Kjennetegnene for denne gruppen inkluderer:

1. Sterk støtte til Donald Trump: Medlemmene ser ofte Trump som en redningsmann for USA, og hans ord og handlinger blir sett på som ufeilbarlige.

 

2. Mistillit til media: Det er en utbredt tro på at mainstream media sprer falske nyheter og har en agenda mot Trump og hans tilhengere. Alternative mediekilder som støtter MAGA-narrativet blir ofte foretrukket.

 

3. Nasjonalisme: En sterk følelse av patriotisme og nasjonalisme, ofte kombinert med en skepsis mot globalisme og internasjonale institusjoner.

 

4. Kritikk av etablerte institusjoner: Det er en generell mistillit mot politiske eliter, byråkrater og det som oppfattes som "det dype stat".

 

5. Bruk av sosiale medier: Mange MAGA-tilhengere bruker sosiale medier og plattformer som Twitter, Facebook, og Truth Social for å dele informasjon, organisere og uttrykke sine meninger.

 

6. Konspirasjonsteorier: En del av gruppen abonnerer på forskjellige konspirasjonsteorier, som QAnon, som hevder at en hemmelig elite står bak mange av verdens problemer.

 

7. Sterk identitetsfølelse: Medlemmene har en sterk fellesskapsfølelse og ser på seg selv som en del av en bevegelse som kjemper for USA’s fremtid.

 

8. Motstand mot innvandring: Mange MAGA-tilhengere er skeptiske til innvandring og ønsker strengere innvandringslover og tiltak.

 

9. Protest og aktivisme: Gruppen er kjent for å organisere og delta i protester og politiske møter, ofte med MAGA-hatter og annet Trump-relatert utstyr.

 

10. Tro på valgfusk: Mange i gruppen tror at det var omfattende valgfusk under presidentvalget i 2020, og støtter tiltak for å "sikre valgintegritet".

 

Dette er generelle trekk og gjelder ikke nødvendigvis alle som støtter Trump eller identifiserer seg med MAGA-bevegelsen. Vise-presidentkandidaten JD Vance og hans MAGA-kult idealisme JD Vance og MAGA-kulten deler flere felles idealer og verdier, noe som gjør at Vances idealisme kan sees som forenlig med MAGA-kulten.

For det første er begge sterkt konservative og nasjonalistiske i sin tilnærming til politikk og samfunnsspørsmål. JD Vance har uttrykt støtte for en mer nasjonalistisk politikk og er kritisk til globalisering og frihandel, noe som er en sentral del av MAGA-kultens ideologi.

Videre deler både Vance og MAGA-kulten en frustrasjon og mistillit til etablerte politikere og institusjoner. De ønsker å se endringer i systemet som de mener ikke har tjent det amerikanske folkets interesser. Vance har blant annet skrevet om behovet for å støtte arbeidere og familier i lav- og middelklassen, noe som også er en viktig del av MAGA-kultens narrativ.

Til slutt er både JD Vance og MAGA-kultens tilhengere av en form for politisk populisme som appellerer til de som føler seg oversett og marginalisert av det etablerte politiske systemet. Derfor kan det sies at Vances idealisme er forenlig med MAGA-kulten på grunn av deres delte verdier og mål.

JD Vance, en amerikansk forfatter og politiker, har blitt en fremtredende figur i MAGA-bevegelsen, og flere faktorer kan forklare hvorfor han er veldig MAGA-idealistisk:

1. Bakgrunn og oppvekst: Vance vokste opp i en fattig arbeiderklassefamilie i Appalachia, et område som har blitt sterkt påvirket av økonomisk nedgang og sosialt forfall. Hans personlige erfaringer med økonomisk usikkerhet og opioidkrisen har gjort ham mottakelig for MAGA-bevegelsens budskap om å gjenopplive "glemte" amerikanske samfunn og gi en stemme til den hvite arbeiderklassen.

2. Politisk egeninteresse: Vance har tidligere uttrykt mer moderate eller til og med kritiske synspunkter på Trump og MAGA-bevegelsen. Hans skifte mot en mer MAGA-idealistisk holdning kan delvis tilskrives en politisk strategi for å vinne støtte fra Trumps base, som er svært innflytelsesrik innen det republikanske partiet.

3. Nasjonalisme og patriotisme: Vance deler mange av MAGA-bevegelsens nasjonalistiske og patriotiske synspunkter, som vektlegging av amerikanske verdier, kultur og nasjonal suverenitet. Han argumenterer ofte for en økonomisk politikk som prioriterer amerikanske arbeidere og bedrifter.

4. Skepsis mot eliten og globalisme: Vance uttrykker ofte mistillit til politiske eliter, globalistiske ideer og internasjonale institusjoner. Dette er i tråd med MAGA-bevegelsens kritikk av det som oppfattes som en globalistisk agenda som setter multinasjonale selskaper og utenlandske interesser foran amerikanske arbeidere og samfunn.

5. Populisme: Vance har tatt til seg en populistisk retorikk som appellerer til "folk flest" mot en antatt korrupt og distansert elite. Han bruker ofte retorikk som fremhever vanlige amerikaneres utfordringer og behov, og presenterer seg selv som en forkjemper for deres interesser.

6. Kulturelle og sosiale verdier: Vance deler mange av de kulturelle og sosiale verdiene som er vanlige blant MAGA-tilhengere, inkludert vektleggingen av tradisjonelle familieverdier, konservatisme, og kritikk av det han ser som venstrevridde ideologier som truer amerikansk kultur.

7. Medieplattform og kommunikasjon: Vance er dyktig i å bruke medieplattformer for å kommunisere sine synspunkter og mobilisere støtte. Han har skrevet bøker og artikler, deltatt i intervjuer, og brukt sosiale medier effektivt for å nå ut til et bredt publikum.

Ved å omfavne MAGA-idealisme, posisjonerer JD Vance seg som en betydningsfull stemme i den nåværende amerikanske politiske diskursen, spesielt innenfor det republikanske partiet. Var oppveksten til JD Vance en av flere grunner til han ble ekstra mottakelig for en kult som Maga? Ja, oppveksten til JD Vance kan være en av flere grunner til at han er ekstra mottakelig for en bevegelse som Make America Great Again (MAGA). Som beskrevet i Vances selvbiografi "Hillbilly Elegy," vokste han opp i en fattig og ustabil familie i Appalacherfjellene, preget av økonomiske vanskeligheter, alkoholisme og andre sosiale utfordringer. Disse erfaringene kan ha formet Vances syn på samfunnet og politikken, og gjort ham mer tilbøyelig til å identifisere seg med politikere og bevegelser som lover å adressere økonomiske og sosiale bekymringer for amerikanske arbeidere og familier.

MAGA-bevegelsen appellerer til en følelse av nostalgi for en tid da Amerika angivelig var på sitt beste, og lover å gjenopprette landets økonomiske og kulturelle storhet. For noen som har vokst opp i en vanskelig økonomisk situasjon, som JD Vance, kan denne typen budskap være spesielt tiltalende, da det gir håp om bedre tider og en følelse av tilhørighet til en større bevegelse.

Samtidig er det viktig å merke seg at oppveksten til JD Vance ikke automatisk fører til tilslutning til MAGA-bevegelsen, og at individuelle faktorer og overveielser også spiller en rolle i en persons politiske tilhørighet. Men det er mulig at Vances erfaringer har bidratt til hans støtte til visse politiske ideer og bevegelser.

Her er noen konkrete aspekter ved hans oppvekst som kan ha gjort JD Vance ekstra mottakelig for en bevegelse som Make America Great Again (MAGA):

 

1. Økonomisk usikkerhet: Vance vokste opp i en fattig arbeiderklassefamilie i Appalachia, et område preget av økonomisk nedgang, arbeidsledighet og en følelse av forlatthet av den politiske eliten. Denne opplevelsen kan gjøre ham spesielt mottakelig for MAGA-bevegelsens løfter om økonomisk revitalisering og støtte til den amerikanske arbeiderklassen.

 

2. Familie og sosiale utfordringer: Hans selvbiografi "Hillbilly Elegy," beskriver en barndom preget av familiære problemer, inkludert morens kamp med avhengighet. Disse personlige utfordringene kan ha ført til en lengsel etter stabilitet og sterke samfunnsstrukturer, noe som MAGA-bevegelsen ofte framhever gjennom vektlegging av tradisjonelle verdier og institusjoner.

 

3. Kulturell identitet: Vance identifiserer seg sterkt med sin kulturarv og den hvite arbeiderklassen i Midtvesten og Sørstatene. MAGA-bevegelsen appellerer til en lignende kulturell identitet, med vekt på nasjonalisme og patriotisme som kan resonere dypt hos dem som føler at deres kultur og samfunn blir ignorert eller nedverdiget av mainstream-media og politiske eliter.

 

4. Misnøye med politiske eliter: Mange som vokste opp i Vances situasjon føler at den politiske eliten ikke har forstått eller prioritert deres behov. MAGA-bevegelsen, med sin sterke kritikk av "det dype stat" og etablerte politiske institusjoner, tilbyr et alternativ som gir stemme til denne misnøyen.

 

5. Ønske om forandring: Personer som har opplevd vanskelige økonomiske og sosiale forhold kan være spesielt åpne for politiske bevegelser som lover radikale forandringer. MAGA-bevegelsen presenterer seg som en kamp mot status quo, noe som kan være tiltrekkende for noen som Vance, som har sett begrenset forbedring gjennom tradisjonelle politiske midler.

 

6. Appell til personlige verdier: MAGA-bevegelsen betoner ofte verdier som hardt arbeid, selvhjulpenhet og tradisjonelle familieverdier, som kan ha resonert med Vance basert på hans personlige erfaringer og hva han anser som veien til suksess og stabilitet.

 

Samlet sett kan Vances oppvekst, med dens økonomiske, sosiale og kulturelle utfordringer, ha gjort ham spesielt mottakelig for en bevegelse som MAGA, som adresserer mange av disse aspektene og lover en bedre fremtid for folk i lignende situasjoner. Hvorfor er Hillbily Elegy så populær som bok og film? "Hillbilly Elegy" har oppnådd stor popularitet som både bok og film av flere grunner:

 

Bokens Popularitet

1. Personlig og oppriktig fortelling:

   - JD Vance deler sin egen oppveksthistorie på en ærlig og rå måte, noe som gir leserne et nært innblikk i utfordringene og dynamikken i en arbeiderklassefamilie i Appalachia. Denne ærligheten resonerte med mange lesere.

2. Relevante temaer:

   - Boken utforsker temaer som fattigdom, avhengighet, økonomisk usikkerhet, og familiedysfunksjon, som er relevante og aktuelle problemstillinger i mange deler av USA.

3. Sosiokulturell innsikt:

   - Vance gir en innsiktsfull analyse av kulturelle og sosiale faktorer som påvirker arbeiderklassen i Appalachia. Dette gir leserne en bedre forståelse av de komplekse utfordringene denne gruppen står overfor.

4. Politiske og sosiale diskusjoner:

   - Boken ble utgitt i 2016, samme år som Donald Trump ble valgt til president. Dette førte til økt interesse for å forstå de samfunnene som spilte en stor rolle i valget, og "Hillbilly Elegy" ga verdifull kontekst til denne debatten.

Filmens Popularitet

1. Stjernespekket rolleliste:

   - Filmen, regissert av Ron Howard, inneholder kjente skuespillere som Amy Adams og Glenn Close, som leverer sterke og gripende prestasjoner. Dette bidro til å tiltrekke et bredt publikum.

2. Visuell fortelling:

   - Filmens visuelle medium gir liv til Vances historie på en måte som bøker ikke kan. Den gir seerne et direkte og emosjonelt engasjerende blikk på karakterenes liv og miljø.

3. Tilgjengelighet:

   - Filmen ble distribuert på Netflix, noe som gjorde den lett tilgjengelig for et stort antall seere over hele verden, noe som økte dens synlighet og popularitet.

4. Samfunnsdebatt:

   - Som boken, har også filmen stimulert til debatt om økonomisk ulikhet, samfunnets strukturelle utfordringer, og kulturell identitet. Disse temaene fortsetter å være relevante og vekker interesse hos et bredt publikum.

5. Emosjonell resonans:

   - Historien om å overvinne motgang og oppnå suksess til tross for vanskelige omstendigheter appellerer til seernes følelser og skaper en dypere tilknytning til karakterene.

Sammendrag

Den sterke kombinasjonen av en personlig og ærlig fortelling, relevante temaer, sosiokulturell innsikt, og en tilgjengelig filmatisering med kjente skuespillere har bidratt til at "Hillbilly Elegy" ble populær både som bok og film. Historien gir en unik stemme til en ofte oversett del av den amerikanske befolkningen, og dens universelle temaer om familie, kamp, og håp resonerer bredt.

Likheter mellom Heavens Gate-kulten og tilhengerne av MAGA bevegelsen Både Heavens Gate-kulten og tilhengerne av MAGA (Make America Great Again) bevegelsen har en tendens til å følge en karismatisk og autoritær leder, være sterkt hierarkiske og ha en sterk gruppeidentitet. Begge gruppene kan også være isolerte fra samfunnet og avvise eller motarbeide informasjon og perspektiver som ikke stemmer overens med deres egne tro og ideologier. De kan også begge være sterkt engasjert i å spre sin ideologi og tiltrekke seg nye tilhengere.Mens Heavens Gate-kulten og MAGA-bevegelsen er svært forskjellige i deres grunnleggende tro og mål, kan det være noen sosiale og psykologiske likheter mellom de to gruppene. Her er noen av de viktigste likhetene:

1. Sterk ledertilknytning:

   - Heavens Gate: Medlemmene hadde en sterk lojalitet til sine ledere, Marshall Applewhite og Bonnie Nettles, og fulgte deres lærdommer og direktiver uten spørsmål.

   - MAGA: Mange MAGA-tilhengere viser en sterk lojalitet og hengivenhet til Donald Trump, ofte betraktet som en karismatisk leder som representerer deres synspunkter og interesser.

2. Mistillit til eksterne institusjoner:

   - Heavens Gate: Kulten hadde en mistillit til mainstream-samfunnet og etablerte institusjoner, og trodde på et eget, lukket system av tro og praksis.

   - MAGA: Det er utbredt mistillit til mainstream media, politiske eliter og etablerte institusjoner blant MAGA-tilhengere, som ofte blir sett på som fiendtlige eller uærlige.

3. Følelse av å være spesielle eller utvalgte:

   - Heavens Gate: Medlemmene følte at de var utvalgt for en spesiell skjebne og hadde en høyere forståelse eller åndelig innsikt som andre manglet.

   - MAGA: Mange tilhengere føler at de kjemper for en viktig sak og ser seg selv som forsvarere av "ekte" amerikanske verdier, ofte med en følelse av patriotisme og rettferdighet.

4. Bruk av konspirasjonsteorier:

   - Heavens Gate: Kultens trossystem inkluderte flere konspirasjonsteorier om verdens ende, UFOer og hemmelige planer.

   - MAGA: Konspirasjonsteorier er også utbredt i MAGA-miljøet, inkludert teorier om valgfusk, dypstatens eksistens og andre skjulte agendaer.

5. Sosial isolasjon:

   - Heavens Gate: Medlemmene isolerte seg fysisk og sosialt fra resten av samfunnet, skapte en egen lukket gruppe hvor de kun interagerte med hverandre.

   - MAGA: Selv om ikke fysisk isolert på samme måte, har noen MAGA-tilhengere en tendens til å isolere seg sosialt ved å omgi seg med likesinnede og konsumere informasjon fra kilder som bekrefter deres synspunkter.

6. Sterke følelser og identitetsdannelse:

   - Heavens Gate: Medlemmene opplevde en sterk følelse av fellesskap og delte mål, som ga dem en kraftig gruppeidentitet.

   - MAGA: MAGA-bevegelsen skaper en sterk identitetsfølelse blant tilhengerne, med felles symboler (som MAGA-hatter), slagord og møter som forsterker en følelse av fellesskap og felles formål.

Viktige Forskjeller

Det er viktig å merke seg at det også er betydelige forskjeller mellom Heavens Gate-kulten og MAGA-bevegelsen. Heavens Gate var en liten, ekstrem gruppe med svært spesifikke, apokalyptiske tro som førte til en kollektiv selvmordshandling. MAGA-bevegelsen, derimot, er en bredere politisk bevegelse med millioner av tilhengere som deltar i konvensjonell politisk aktivitet. Mens noen elementer av gruppedynamikk og psykologiske faktorer kan overlappe, er de to gruppene fundamentalt forskjellige i sine mål, handlinger og omfang. Her er noen av de konspirasjonsteoriene som har blitt fremmet av MAGA-tilhengere:

1. QAnon: En omfattende konspirasjonsteori som hevder at en hemmelig kabal av pedofile satanister, som inkluderer mange prominente demokrater og Hollywood-figurer, styrer verden og planlegger å styrte Trump. Trump blir fremstilt som en frelserfigur som kjemper mot denne kabalen.

2. Valgfusk i 2020-valget: Mange MAGA-tilhengere hevder at det var omfattende valgfusk i presidentvalget i 2020 som resulterte i at Joe Biden vant. Disse påstandene inkluderer alt fra manipulering av stemmemaskiner til ulovlig avgitte stemmer og andre uregelmessigheter.

3. "Deep State": Ideen om at det finnes et skjult, permanent regjeringsbyråkrati eller maktstruktur (dypstat) som jobber i det skjulte for å undergrave Trump og hans administrasjon.

4. COVID-19 som en bløff eller biovåpen: Noen MAGA-tilhengere har hevdet at COVID-19-pandemien er enten en bløff skapt for å skade Trumps gjenvalgsmuligheter eller et biovåpen skapt og sluppet løs av Kina.

5. Bill Gates og vaksiner: Konspirasjonsteorier som påstår at Bill Gates og andre bruker COVID-19-vaksinen som et middel til å spore og kontrollere befolkningen.

6. Pizzagate: En teori som hevder at en ring av pedofile som involverer toppdemokrater opererte ut av en pizzarestaurant i Washington D.C. Dette ble senere utvidet til QAnon-bevegelsen.

7. 5G og helseskader: Påstanden om at 5G-teknologi kan spre COVID-19 eller forårsake andre helseproblemer, og at dette er del av en større plan for befolkningskontroll.

8. George Soros: Mange teorier som hevder at den ungarsk-amerikanske milliardæren George Soros finansierer og kontrollerer en rekke aktiviteter og grupper for å fremme en globalistisk agenda og undergrave konservative verdier.

9. The Great Reset: En teori som hevder at verdenseliten bruker pandemien som et påskudd for å implementere radikale økonomiske og sosiale endringer, kjent som "The Great Reset", for å skape en ny verdensorden.

10. FEMA-leirer: Påstander om at den føderale nødhjelpsorganisasjonen FEMA planlegger å sette opp interneringsleirer for amerikanske borgere som en del av en hemmelig agenda for befolkningskontroll.

Disse konspirasjonsteoriene er varierte og ofte motstridende, men de deler ofte en felles mistillit til etablerte institusjoner og autoriteter. Du kan lese mer om i bloggene - Overdreven bekymring, frykt og mistenksomhet til teknologi (bevissthetsvitenskap.com) Norske medier og kilder som har forfektet MAGA kulten Det finnes enkelte norske kilder som har uttrykt støtte eller sympati for Donald Trump og hans politiske bevegelser, inkludert MAGA (Make America Great Again). Her er en utdypning av noen av disse kildene, inkludert Susanne Heart og Pål Steigan.

Susanne Heart

Susanne Heart er en kjent norsk skikkelse som har vist støtte til Donald Trump og hans politiske ideer. Heart er aktiv på sosiale medier hvor hun deler innhold som støtter Trump og kritiserer etablerte medier og politiske institusjoner. Hun har også delt konspirasjonsteorier relatert til MAGA-bevegelsen. (Det inkluderer Elon Musk og Tucker Carlson blant annet).

Pål Steigan

Pål Steigan, tidligere leder av Rød Valgallianse og redaktør for det venstreorienterte nettstedet steigan.no, har hatt et komplekst forhold til MAGA-bevegelsen. Selv om Steigan ikke nødvendigvis er en tilhenger av Trump, har han delt kritikk av globalisering og vestlige eliter som resonnerer med noen av MAGA-bevegelsens synspunkter. Hans artikler kan ofte utfordre mainstream-narrativer og diskutere saker som valgfusk og maktmisbruk, temaer som også er fremtredende i MAGA-retorikken.

Norske Medier og Politikere som Støtter Trump og MAGA

Resett

Resett er en norsk nyhetsside som ofte publiserer artikler som er kritiske til etablerte medier og politiske institusjoner. De har publisert flere artikler som uttrykker støtte for Trump og hans politikk, og har vært åpne for konspirasjonsteorier og alternative nyhetskilder.

Document

Document.no er et annet norsk nettsted som ofte uttrykker støtte for høyreorienterte og konservative synspunkter. De har publisert mange artikler som er positive til Trump og hans politiske ideer, inkludert MAGA-bevegelsen.

Human Rights Service (HRS)

HRS, ledet av Hege Storhaug, har vært kjent for sin kritikk av innvandring og islam i Norge. Selv om HRS primært fokuserer på norske forhold, har de uttrykt støtte til Trump og hans politikk, spesielt når det gjelder innvandringspolitikk og nasjonale sikkerhetsspørsmål.

FrP-politikere

Enkelte FrP-politikere, som den tidligere FRP-politikeren Christian Tybring-Gjedde, har uttrykt støtte til Trump og hans politikk. Tybring-Gjedde nominerte Trump til Nobels fredspris og har vært en forkjemper for mange av de samme politiske ideene som MAGA-bevegelsen står for, inkludert nasjonalisme og skepsis til globalisering.

Kritikk og Kontrovers

Disse aktørene har blitt kritisert for å støtte en kontroversiell og polariserende politisk retning. Kritikken kommer ofte fra de som mener at MAGA-bevegelsen fremmer intoleranse, konspirasjonsteorier og antidemokratiske holdninger.

Denne brede støtten fra ulike kilder i Norge viser at mens MAGA-bevegelsen primært er en amerikansk politisk bevegelse, har dens ideer og retorikk også fått gjenklang hos enkelte norske aktører som deler lignende misnøye med etablerte institusjoner og politiske eliter. Du kan lese mer i bloggen - Demokrati, Globalisme og De Sosiale Medienes Skyggesider (bevissthetsvitenskap.com)«Bloggen "Demokrati, globalisme og de sosiale medienes skyggesider" på Bevissthetsvitenskap.com diskuterer hvordan sosiale medier påvirker demokratiske institusjoner og den globale politiske dynamikken. Den fremhever hvordan sosiale medier, til tross for deres evne til å fremme demokratiske verdier ved å gi folk en plattform for å uttrykke seg, også har negative sider. Disse inkluderer spredning av desinformasjon, polarisering, og digital mobbing, spesielt blant ungdom. Bloggen argumenterer for at digitaliseringen har skapt nye kulturelle og sosiale mønstre som krever oppmerksomhet og regulering for å beskytte demokratiske verdier og enkeltpersoners psykiske helse.» Det er flere grunner til at new-agere, klarsynte og kanaliserere ofte er inspirert av konspirasjonsteorier, MAGA og Donald Trump. Her er noen av de viktigste faktorene: Lydfil - Buzzsprout

1. Skepsis mot etablerte institusjoner

Mange i new age-miljøet har en grunnleggende skepsis mot etablerte institusjoner som myndigheter, medisinske institusjoner, og mainstream media. Denne skepsisen overlapper ofte med MAGA-bevegelsens mistillit til "det dype stat", media og politiske eliter.

2. Søk etter alternative sannheter

New age-tilhengere, klarsynte og kanaliserere er ofte på jakt etter alternative sannheter og skjulte kunnskaper som ikke er allment akseptert av samfunnet. Konspirasjonsteorier gir en følelse av å ha tilgang til "hemmelig" informasjon som bekrefter deres mistillit til det etablerte.


3. Karismatiske ledere

Donald Trump og ledere innen new age-bevegelsen kan begge beskrives som karismatiske figurer som tiltrekker seg følgere gjennom sin evne til å inspirere og appellere til følelser. Trumps sterke tilstedeværelse og ukonvensjonelle stil kan appellere til de som er tiltrukket av lignende karismatiske ledere innen new age.


4. Felles narrativer om kamp mellom godt og ondt

Både new age-bevegelsen og mange konspirasjonsteorier, inkludert de som er populære blant MAGA-tilhengere, inkluderer narrativer om en kamp mellom gode og onde krefter. Dette kan være et kraftfullt sammenbindende element som gjør at new agere føler en forbindelse til MAGA-bevegelsen.

 

5. Alternative medisiner og helsepraksiser

New age-miljøet inkluderer ofte en interesse for alternative medisiner og helsepraksiser, som kan føre til mistillit til konvensjonell medisin. Dette overlapper med konspirasjonsteorier som hevder at det finnes skjulte sannheter om helsekontroll og farmasøytiske selskaper som undertrykker effektive alternative behandlinger.


6. Frihet og individuell suverenitet

Mange i new age-bevegelsen verdsetter personlig frihet og suverenitet, og de kan se på MAGA-bevegelsen som en forkjemper for disse verdiene mot det de ser som undertrykkende og kontrollerende institusjoner.


7. Spirituell oppvåkning og global transformasjon

New agere tror ofte på en pågående spirituell oppvåkning eller global transformasjon. Noen kan se Trump som en katalysator for denne transformasjonen, selv om det er kontroversielt og ikke universelt akseptert i disse kretsene.


8. Sosiale medier og ekkokamre

Sosiale medier spiller en stor rolle i spredningen av både new age-ideer og konspirasjonsteorier. Algoritmer kan skape ekkokamre hvor brukere blir eksponert for mer av den samme typen innhold, noe som kan forsterke både tro på konspirasjonsteorier og støtte for MAGA.


9. Tro på profetier og endetidsfortellinger

Noen new agere og klarsynte kan være tiltrukket av profetier og endetidsfortellinger som gir mening til verdens hendelser. Trump blir noen ganger sett på som en figur som spiller en rolle i disse større kosmiske eller profetiske fortellingene.


10. Motstand mot globalisme

New age-miljøet inneholder ofte motstand mot globalistiske ideer, som de ser på som en trussel mot individuell frihet og spirituell utvikling. MAGA-bevegelsen, med sitt fokus på nasjonalisme og kritikk av globalisme, kan derfor resonnere med disse bekymringene.

Disse faktorene bidrar til å forklare hvorfor new agere, klarsynte og kanaliserere ofte finner inspirasjon i konspirasjonsteorier og støtter MAGA-bevegelsen og Donald Trump. Det er viktig å merke seg at dette ikke gjelder alle innen new age-bevegelsen, men det er en merkbar trend blant visse segmenter.

Hvorfor er Trump sine tanker og holdninger tegn på næring til fascisme? Lydfil - Buzzsprout Beskyldninger om at Donald Trumps tanker og holdninger gir næring til fascisme er et kontroversielt tema, men det er visse trekk ved hans politikk og retorikk som noen ser på som potensielt fascistiske. Her er noen av de viktigste punktene som har ført til slike anklager:

1. Autoritær ledelsesstil Trump har ofte vist en sterk preferanse for en autoritær ledelsesstil. Han har gjentatte ganger utfordret de etablerte demokratiske normene, som uavhengigheten til rettsvesenet og mediene, og har uttrykt beundring for autoritære ledere som Vladimir Putin og Kim Jong-un.

2. Angrep på pressefriheten

Trump har konsekvent kritisert og angrepet mainstream media, som han ofte omtaler som "fake news" og "folkefiender". Angrep på pressefriheten og forsøk på å diskreditere kritiske medier er et klassisk trekk ved fascistiske regimer som søker å kontrollere informasjonsflyten og undertrykke opposisjon.

3. Nasjonalisme og fremmedfrykt

Trumps retorikk er sterkt preget av nasjonalisme og ofte fremmedord. Hans slagord "Make America Great Again" appellerer til en nostalgisk nasjonalisme. Han har også kommet med mange kontroversielle uttalelser om innvandrere, muslimer og andre minoritetsgrupper, noe som har blitt sett på som forsøk på å piske opp frykt og hat mot "de andre".

4. Militarisering og lov og orden-retorikk

Trump har ofte brukt "lov og orden" som et slagord, spesielt under protester og opptøyer. Hans administrasjon har brukt føderale styrker for å slå ned på protester, noe som noen ser som et tegn på militarisering av innenrikspolitikken.

5. Personkult

Trump har en sterk personkult blant sine tilhengere, som ofte ser ham som en ufeilbarlig leder. Denne kulten rundt personligheten hans kan ligne på den typen persondyrkelse som er typisk for fascistiske ledere.

6. Folkeforførelse og populisme

Trump bruker en folkeforførende retorikk, hvor han presenterer seg selv som en beskytter av folket mot en korrupt elite. Denne populistiske tilnærmingen, hvor man setter "folket" opp mot "eliten", er et sentralt trekk ved fascistisk retorikk.

7. Svekkelse av demokratiske institusjoner

Trumps handlinger har ofte blitt sett på som forsøk på å undergrave demokratiske institusjoner. Eksempler inkluderer hans tvil om legitimiteten til valgresultatene, forsøk på å bruke justisdepartementet til sine egne formål, og å sette spørsmålstegn ved domstolenes autoritet.

8. Appell til vold og trusler

Trump har flere ganger kommet med kommentarer som kan tolkes som oppmuntring til vold eller trusler. Eksempler inkluderer hans tvetydige kommentarer om høyreekstreme grupper og hans oppfordringer til hardhendt behandling av protestanter.

9. Polariserende retorikk Trumps retorikk har ofte vært ekstremt polariserende, og han har i stor grad bidratt til en "oss mot dem"-mentalitet i amerikansk politikk. Denne typen polariserende retorikk er et verktøy som ofte brukes av fascistiske ledere for å mobilisere støtte og marginalisere opposisjonen.

10. Manipulering av fakta og sannhet

Trump har blitt kjent for sin uaktsomme omgang med fakta og sannhet. Hans hyppige løgner og desinformasjon har skapt et miljø der objektiv sannhet undergraves, noe som kan være farlig i et demokratisk samfunn og karakteristisk for autoritære regimer.

Konklusjon

Det er viktig å understreke at ikke alle er enige i at Trumps handlinger og retorikk er fascistiske, og det finnes ulike synspunkter på denne saken. Men disse punktene representerer noen av hovedargumentene som brukes av de som mener at Trumps tankegang og holdninger har elementer som kan gi næring til fascisme.

Angrepet på Kongressen 6. januar: Hvorfor var det et angrep på demokratiet? Angrepet på den amerikanske Kongressen den 6. januar 2021 blir sett på som et angrep på demokratiet av flere grunner:

1. Forstyrrelse av den demokratiske prosessen

Angrepet skjedde mens Kongressen var i ferd med å sertifisere valgresultatene fra presidentvalget i 2020, en grunnleggende del av den demokratiske prosessen. Ved å storme bygningen og avbryte denne sertifiseringen, forsøkte opprørerne å hindre den lovlige overføringen av makt fra en sittende president til en nyvalgt president.

2. Vold mot folkevalgte representanter

Under angrepet ble folkevalgte, inkludert senatorer og representanter, truet og satt i fare. Dette er et direkte angrep på de demokratiske institusjonene som er ment å representere folkets vilje. Forsøk på å skremme eller skade folkevalgte underminerer deres evne til å utføre sine konstitusjonelle plikter uten frykt for vold.

3. Undergraving av tillit til valgresultater

Angrepet var delvis drevet av ubegrunnede påstander om valgfusk og svindel, noe som undergraver tilliten til valgprosessen og demokratiet generelt. Når store deler av befolkningen mister tilliten til valgresultatene, svekkes fundamentet for demokratisk styresett, som er basert på aksept og legitimitet av valgutfall.

4. Oppfordring fra sittende president

Den sittende presidenten, Donald Trump, ble anklaget for å ha oppfordret sine tilhengere til å marsjere mot Capitol-bygningen og "kjempe som faen". En president som oppfordrer til handlinger som kan destabilisere demokratiske prosesser, utgjør en trussel mot de demokratiske prinsippene han er ment å beskytte.

5. Symbolsk angrep på en nasjonal institusjon

Capitol-bygningen er et symbol på det amerikanske demokratiet. Å angripe og vandalisere denne bygningen er et symbolsk angrep på selve hjertet av den amerikanske demokratiske strukturen.

6. Forsøk på å undergrave rettsstaten

Demokratiet er avhengig av rettsstaten og respekt for konstitusjonelle prosedyrer. Ved å storme Kongressen og forsøke å tvinge en endring i valgresultatene gjennom vold, prøvde opprørerne å undergrave disse prinsippene.

7. Trusler mot demokratiske normer

Angrepet representerte et alvorlig brudd på demokratiske normer og satte en farlig presedens. Å tillate eller rettferdiggjøre slike handlinger kan føre til ytterligere voldelige forsøk på å påvirke politiske prosesser i fremtiden, noe som kan destabilisere demokratiet ytterligere.

Konklusjon

Angrepet på Kongressen den 6. januar 2021 blir ansett som et angrep på demokratiet fordi det direkte utfordret og forsøkte å undergrave den fredelige overføringen av makt, truet folkevalgte representanter, svekket tilliten til valgprosessen, og representerte et symbolsk angrep på nasjonens demokratiske institusjoner. Slike handlinger er i strid med de grunnleggende prinsippene som et demokratisk samfunn er bygget på, og setter hele systemets integritet i fare. Donald Trumps rolle i angrepet på Kongressen den 6. januar 2021 er et komplekst og mye diskutert tema. Her er en oversikt over hans handlinger og uttalelser som knytter ham til hendelsen:

1. Taler og uttalelser før angrepet

Trump holdt en tale til sine tilhengere ved et arrangement kalt "Save America" rally nær Det hvite hus tidligere på dagen den 6. januar. I denne talen gjentok han ubegrunnede påstander om at presidentvalget i 2020 var blitt "stjålet" fra ham gjennom omfattende valgfusk. Han oppfordret sine tilhengere til å "kjempe som faen" og sa at de måtte "gå til Capitol" for å få deres stemmer hørt.

2. Retorikk om valgfusk

I ukene og månedene før 6. januar hadde Trump konsekvent fremmet konspirasjonsteorier og uriktige påstander om valgfusk. Disse påstandene bidro til å fyre opp under en følelse av sinne og urettferdighet blant hans tilhengere, noe som kan ha motivert dem til å delta i angrepet.

3. Oppfordring til marsj mot Capitol

Under talen sin på morgenen den 6. januar oppfordret Trump direkte sine tilhengere til å marsjere mot Capitol-bygningen. Selv om han sa at de skulle gjøre det "fredelig", tolket mange dette som en oppfordring til å fysisk gå til Capitol for å påvirke prosessen med å sertifisere valgresultatene.

4. Handlinger under angrepet

Mens angrepet pågikk, var det rapporter om at Trump så på hendelsene på TV og tilsynelatende var motvillig til å gripe inn. Han la ut noen meldinger på sosiale medier hvor han ba folk om å oppføre seg fredelig og dra hjem, men det tok tid før han offentlig fordømte volden.

5. Reaksjoner etter angrepet

Trump har siden variert i sine uttalelser om angrepet. På selve dagen sa han at han elsket sine tilhengere og at de var "veldig spesielle", men ba dem samtidig om å dra hjem. I dagene etter angrepet ble hans tone noe hardere, og han fordømte volden mer eksplisitt, men mange kritikere mente at dette kom for sent og var utilstrekkelig.

6. Politiske konsekvenser

Trumps handlinger og uttalelser før, under og etter angrepet førte til at han ble stilt for riksrett for andre gang, anklaget for "oppvigleri til opprør". Han ble til slutt frikjent av Senatet, men prosessen fremhevet de dype splittelsene i amerikansk politikk.

7. Ansvar og kritikk

Mange, inkludert politikere fra begge partier, samt kommentatorer og forskere, har holdt Trump ansvarlig for å ha oppildnet til angrepet gjennom sin retorikk og sin vedvarende kampanje mot valgresultatene. Kritikerne mener at hans handlinger utgjorde et forsøk på å undergrave demokratiet og den fredelige maktoverføringen.

8. Støtte fra tilhengere

På den annen side mener mange av Trumps tilhengere at han ikke hadde til hensikt å oppfordre til vold og at han rettmessig påpekte uregelmessigheter i valget. De ser på riksrettssaken og påfølgende kritikk som en del av en politisk heksejakt mot ham.

Konklusjon

Donald Trumps rolle i angrepet på Kongressen den 6. januar 2021 er gjenstand for intens debatt. Hans tale og gjentatte påstander om valgfusk er sett på som avgjørende faktorer som fyrte opp under stemningen som førte til angrepet. Hans motvilje mot å raskt og tydelig fordømme volden har også blitt sterkt kritisert. Samtidig er det mange som forsvarer ham og hevder at han ikke kan holdes direkte ansvarlig for handlingene til de som stormet Capitol. JD Vance beundrer enkelte aspekter av Viktor Orbans politikk i Ungarn JD Vance har uttrykt beundring for enkelte aspekter av Viktor Orbáns politikk i Ungarn, spesielt når det gjelder nasjonalistiske og konservative verdier. Her er noen punkter som kan forklare hvorfor Vance har sans for hva Orbán har gjort, samt noen trekk ved Orbáns styre som kritiseres for å være autoritære eller fascistiske:

JD Vances Beundring for Orbán:

 

1. Nasjonalisme:

   - Vance har uttrykt støtte for en politikk som prioriterer nasjonale interesser over globalistiske agendaer, noe Orbán også gjør. Vance deler Orbáns fokus på å bevare nasjonal suverenitet og identitet.

2. Konservative Verdier:

   - Orbán har implementert politikk som fremmer tradisjonelle familieverdier, noe Vance også støtter. Dette inkluderer tiltak for å øke fødselsraten og styrke kjernefamilien.

3. Motstand mot Innvandring:

   - Orbán er kjent for sin sterke anti-innvandringspolitikk, som Vance ser som en nødvendig beskyttelse av nasjonens kultur og sikkerhet. Vance har også vært kritisk til omfattende innvandring.

4. Skepsis til Globalisme:

   - Både Vance og Orbán er skeptiske til internasjonale institusjoner og globalistiske ideer som de mener undergraver nasjonal suverenitet. Orbán har vært en kritiker av EU, noe som resonnerer med Vances kritikk av globalistiske tendenser i amerikansk politikk.

5. Økonomisk Nasjonalisme:

   - Orbán har fremmet økonomisk politikk som søker å styrke nasjonale bedrifter og redusere avhengigheten av utenlandske aktører. Vance støtter lignende tiltak for å revitalisere amerikansk industri og økonomi.

Kritikk av Orbáns Styre:

1. Angrep på Pressefriheten:

   - Orbáns regjering har blitt kritisert for å undergrave pressefriheten ved å kontrollere medieeierskap og innføre restriksjoner som begrenser journalistisk frihet.

2. Svekkelse av Rettstaten:

   - Orbán har endret Ungarns grunnlov og rettssystem på måter som har styrket hans egen makt og svekket domstolenes uavhengighet. Dette inkluderer å utnevne lojale til nøkkelposisjoner i rettsvesenet.

3. Undergraving av Demokratiske Institusjoner:

   - Orbán har omstrukturert valglover og begrenset makten til nasjonalforsamlingen, noe som har ført til bekymringer om at han undergraver demokratiske institusjoner for å sikre sin egen makt.

4. Korrupsjon og Favorisering:

   - Det har vært utbredte anklager om korrupsjon og favorisering under Orbáns styre, hvor statsressurser blir brukt til å berike hans allierte og svekke politisk motstand.

5. Undertrykkelse av Sivilsamfunnet:

   - Orbáns regjering har innført lover som begrenser virksomheten til ikke-statlige organisasjoner (NGOer), spesielt de som mottar utenlandsk finansiering og som arbeider med menneskerettigheter og demokrati.

6. Nasjonalistisk og Fremmedfrykt Retorikk:

   - Orbán har brukt retorikk som er nasjonalistisk og ofte fremmedfrykt, noe som bidrar til polarisering og sosial splittelse. Hans retorikk har også blitt kritisert for å oppildne til hat mot minoriteter og innvandrere.

7. Kontroll over Utdanningssystemet:

   - Orbáns regjering har tatt skritt for å kontrollere utdanningssystemet, inkludert høyere utdanning, ved å endre læreplaner og innføre restriksjoner på akademisk frihet.

Sammenfatning

JD Vance beundrer enkelte aspekter av Viktor Orbáns politikk fordi de resonnerer med hans egne verdier rundt nasjonalisme, konservatisme, og skepsis til globalisme. Samtidig er Orbáns styre kritisert for å ha autoritære trekk som undergraver demokratiske prinsipper, inkludert angrep på pressefriheten, rettsstaten, og demokratiske institusjoner. Dette gjør Orbáns politiske modell kontroversiell og en kilde til bekymring for mange som verdsetter demokrati og menneskerettigheter. Dyptgående Analyse: Hvorfor MAGA-kulten Gir Næring til Fascisme

MAGA-bevegelsen, med sitt slagord "Make America Great Again", har blitt en mektig politisk kraft i USA, først og fremst under Donald Trumps ledelse. Bevegelsen har tiltrukket seg millioner av tilhengere, og dens innflytelse har vært både vidtrekkende og kontroversiell. En av de mest alvorlige anklagene mot MAGA-bevegelsen er at den gir næring til fascistiske tendenser. Her er en dyptgående analyse av hvorfor denne bevegelsen har blitt knyttet til fascisme.

1. Autoritær Ledelsesstil

Donald Trump har ofte vist en sterk preferanse for en autoritær ledelsesstil, noe som er et kjennetegn på fascistiske regimer. Han har gjentatte ganger utfordret etablerte demokratiske normer og institusjoner, inkludert uavhengigheten til rettsvesenet og mediene. Trumps ros til autoritære ledere som Vladimir Putin og Kim Jong-Un har også vært urovekkende for mange observatører.

2. Personkult

En av de mest slående likhetene mellom MAGA-bevegelsen og fascistiske bevegelser er personkulten rundt Trump. Mange av hans tilhengere ser på ham som en ufeilbarlig leder og frelser for nasjonen. Denne intense persondyrkelsen minner om den typen lederskap som er typisk for fascistiske regimer, hvor lederen blir sett på som nasjonens eneste redningsmann.

3. Nasjonalisme og fremmedfrykt

MAGA-bevegelsen er sterkt preget av nasjonalisme og ofte fremmedfrykt. Slagordet "Make America Great Again" appellerer til en nostalgisk nasjonalisme som idealiserer en tid hvor Amerika var på sitt beste, ifølge bevegelsen. Trumps retorikk har ofte vært fylt med fremmedfiendtlighet, særlig mot innvandrere og muslimer. Dette speiler fascistiske bevegelser som ofte pisker opp frykt og hat mot "de andre" for å samle støtte.

4. Angrep på Pressefriheten

Trump har konsekvent kritisert og angrepet mainstream media, som han ofte omtaler som "fake news" og "folkefiender". Å undergrave pressefriheten og forsøke å diskreditere kritiske medier er et klassisk trekk ved fascistiske regimer som søker å kontrollere informasjonsflyten og undertrykke opposisjon.

5. Militarisering og "Lov og Orden"-Retorikk

Trump har ofte brukt "lov og orden" som et slagord, spesielt under protester og opptøyer. Hans administrasjon har brukt føderale styrker for å slå ned på protester, noe som kan ses som et tegn på militarisering av innenrikspolitikken. Denne bruken av statens maktapparat for å undertrykke sivile protester er et kjennetegn ved fascistiske stater.

6. Bruk av Konspirasjonsteorier

MAGA-bevegelsen er kjent for å fremme og tro på ulike konspirasjonsteorier, inkludert QAnon og påstander om omfattende valgfusk. Disse teoriene skaper en konstant følelse av krise og trussel som lederen (Trump) må beskytte nasjonen mot. Bruken av konspirasjonsteorier for å skape en følelse av enhet og lojalitet er et trekk som kan finnes i mange fascistiske bevegelser.

7. Svekkelse av Demokratiske Institusjoner

Trumps handlinger har ofte blitt sett på som forsøk på å undergrave demokratiske institusjoner. Han har tvilt på legitimiteten til valgresultater, forsøkt å bruke justisdepartementet til sine egne formål, og satt spørsmålstegn ved domstolenes autoritet. Disse handlingene truer med å svekke de institusjonelle sjekkene og balansene som er essensielle for et sunt demokrati.

8. Polariserende Retorikk

Trump har brukt ekstremt polariserende retorikk, noe som har bidratt til en "oss mot dem"-mentalitet i amerikansk politikk. Dette er en taktikk som ofte brukes av fascistiske ledere for å mobilisere støtte og marginalisere opposisjonen. Ved å dele samfunnet i klart definerte grupper av "venner" og "fiender", styrker bevegelsen sin egen identitet og samhold.

9. Manipulering av Fakta og Sannhet

Trump har blitt kjent for sin uaktsomme omgang med fakta og sannhet. Hans hyppige løgner og desinformasjon har skapt et miljø der objektiv sannhet undergraves, noe som kan være farlig i et demokratisk samfunn. Kontroll over informasjon og manipulering av sannhet er viktige verktøy for fascistiske regimer som ønsker å opprettholde makten.

Konklusjon

Mens ikke alle er enige i at MAGA-bevegelsen er fascistisk, er det klare paralleller mellom bevegelsens trekk og klassiske fascistiske tendenser. Autoritær ledelse, personkult, nasjonalisme, angrep på pressefriheten, militarisering, bruk av konspirasjonsteorier, undergraving av demokratiske institusjoner, polariserende retorikk og manipulering av sannhet er alle elementer som gir grunn til bekymring. Disse trekkene viser hvordan MAGA-bevegelsen kan gi næring til fascistiske tendenser, og understreker viktigheten av å beskytte og styrke demokratiske prinsipper og institusjoner.Selv om Norge har et politisk landskap som er forskjellig fra USA, finnes det tendenser og bevegelser som viser likheter med MAGA-kulten og potensielt kan gi næring til fascistiske tendenser. Her er noen av de viktigste tendensene:

1. Nasjonalisme og Anti-globalisme

Nasjonalisme:

Nasjonalistiske strømninger har økt i popularitet i Norge, særlig blant enkelte høyreorienterte partier og bevegelser. Disse strømningene legger stor vekt på nasjonal suverenitet, kulturell identitet og skepsis til innvandring.

Anti-globalisme:

Det finnes en utbredt skepsis til internasjonale institusjoner som EU og FN blant enkelte grupper. Denne skepsisen ligner på MAGA-bevegelsens kritikk av globalisme og troen på at internasjonale organisasjoner undergraver nasjonal suverenitet.

2. Populisme og Anti-elitisme

Populisme:

Populistiske bevegelser, som ofte presenterer seg som forsvarere av "vanlige folk" mot en korrupt og fjern elite, har fått fotfeste i Norge. Dette er en parallell til MAGA-bevegelsens populistiske retorikk som stiller "folket" opp mot "eliten".

Anti-elitisme:

Mistillit til politiske eliter og etablerte institusjoner er utbredt blant visse grupper. Dette inkluderer skepsis til byråkrater, politikere og media, noe som ligner på MAGA-tilhengernes mistillit til det de ser som en "dypstat".

3. Konspirasjonsteorier

Konspirasjonsteorier har også funnet et publikum i Norge. Teorier om alt fra valgfusk til hemmelige samfunnskontrollerende eliter sirkulerer, og noen av disse teoriene har likhetstrekk med de som fremmes av MAGA-tilhengere.

4. Sterk Personkult

Selv om det ikke finnes en enkelt figur i Norge som tilsvarer Donald Trump, har enkelte politikere fått en nesten kultlignende tilhengerskare. Disse tilhengerne viser en sterk lojalitet til lederen og forsvarer ham mot all kritikk, noe som kan minne om personkulten rundt Trump.

5. Angrep på Pressefriheten

Kritikk og mistillit til mainstream media er utbredt blant enkelte grupper, som ofte anklager mediene for partiskhet og feilinformasjon. Dette er en parallell til Trumps konstante angrep på mainstream media som "fake news".

6. Fremmedfiendtlighet

Det finnes økende fremmedfiendtlighet og motstand mot innvandring i visse miljøer i Norge. Denne retorikken er ofte preget av frykt og mistillit til innvandrere, og kan sammenlignes med MAGA-bevegelsens retorikk mot innvandrere og minoriteter.

7. Protest og Aktivisme

Organisering av protester og politisk aktivisme som uttrykker mistillit til etablerte politiske systemer og krever radikale endringer, har også vært synlig i Norge. Disse bevegelsene er ofte kritiske til status quo og søker å mobilisere mot det de ser som urettferdige eller korrupte strukturer.

8. Retorikk om Lov og Orden

Enkelte politiske aktører i Norge har begynt å bruke "lov og orden"-retorikk for å rettferdiggjøre strengere tiltak mot kriminalitet og uro. Denne retorikken minner om Trumps bruk av "lov og orden" som en sentral del av sin politiske plattform.

9. Sosiale Medier og Ekkokamre

Bruken av sosiale medier for å spre politiske budskap, mobilisere tilhengere og angripe motstandere er en taktikk som også er synlig i Norge. Algoritmer som skaper ekkokamre, kan forsterke radikale synspunkter og øke polariseringen i samfunnet.

10. Angrep på Demokratiske Institusjoner

Selv om dette er mindre utbredt enn i USA, finnes det likevel en voksende skepsis til demokratiske institusjoner som domstoler og valgsystemer blant visse grupper i Norge. Dette kan undergrave tilliten til demokratiet og åpne for autoritære tendenser.

Konklusjon

Disse tendensene i Norge viser hvordan visse elementer av MAGA-bevegelsen og fascistiske trekk kan finne fotfeste også her. Selv om Norge har sterke demokratiske institusjoner og verdier, er det viktig å være oppmerksom på disse utviklingene og arbeide for å styrke demokrati, pressefrihet og sosial sammenheng for å motvirke potensielle autoritære tendenser.

Russlands Innflytelse i USA's Presidentvalg 2016 og Reality Winners Rolle i Avsløringen Lydfil - Buzzsprout Russlands innflytelse i presidentvalget i USA i 2016 har vært et omfattende og kontroversielt tema. Flere undersøkelser, inkludert de utført av amerikanske etterretningstjenester, har konkludert med at Russland aktivt forsøkte å påvirke valget. Dette inkluderte blant annet hacking av e-poster fra Demokratisk nasjonalkomité (DNC) og spredning av desinformasjon gjennom sosiale medier. Formålet var å så splid blant amerikanerne, undergrave tilliten til demokratiske institusjoner, og skade Hillary Clintons kandidatur mens de fremmet Donald Trump som en mer ønskelig kandidat.

En viktig hendelse knyttet til avsløringen av Russlands innblanding var arrestasjonen av Reality Winner, en tidligere etterretningsanalytiker for den amerikanske regjeringen. I juni 2017 ble hun arrestert for å ha lekket en hemmeligstemplet rapport fra National Security Agency (NSA) til nyhetsmediet The Intercept. Rapporten, som ble publisert av The Intercept, beskrev hvordan russiske militære etterretningsorganisasjoner hadde gjennomført cyberangrep mot amerikanske valgtilbydere i tiden før valget i 2016.

Winner ble tiltalt og dømt for brudd på Espionage Act, og hun ble idømt fem års fengsel, som var den lengste straffen som noen gang ble gitt for en lekkasje til media under denne loven. Hennes sak har vekket debatt om balansen mellom nasjonal sikkerhet og offentlighetens rett til informasjon, samt hvordan varslere blir behandlet i USA.

Jessikka Aro Avslører Russisk Innblanding i 2016-Valget for det Amerikanske Senatet Lydfil – Buzzsprout Jessikka Aro, en finsk journalist kjent for sine undersøkelser av russiske desinformasjonsmetoder, ga betydelige innsikter i russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016 under sin vitneforklaring foran det amerikanske senatet. Aros forskning fokuserte hovedsakelig på hvordan Russland brukte sosiale medier og andre nettplattformer til å utføre informasjonskrigføring med mål om å påvirke demokratiske prosesser.

I sin vitneforklaring beskrev Aro operasjonene til Internet Research Agency (IRA), en russisk enhet som har til oppgave å spre propaganda og så splid i USA. Hun forklarte hvordan IRA utnyttet sosiale medieplattformer for å spre falsk informasjon, opprette falske profiler og forsterke splittende innhold. Denne innsatsen var ikke begrenset til enkel desinformasjon, men var et koordinert forsøk på å manipulere offentlig opinion og forstyrre valgprosessen.

Aros funn var en del av en bredere undersøkelse av den amerikanske senatets etterretningskomité, som konkluderte med at Russland gjennomførte en omfattende og aggressiv kampanje for å påvirke valget i 2016 til fordel for Donald Trump. Komitéens rapport fremhevet ulike aspekter av innblandingen, inkludert hacking av e-poster fra det demokratiske partiet og strategisk spredning av stjålet informasjon for å skade Hillary Clintons kampanje. Videre understreket rapporten den sofistikerte naturen av den russiske kampanjen, med bruk av cyber-taktikker og manipulasjon av sosiale medier for å oppnå sine mål.

Senatets etterretningskomités undersøkelse strakte seg over mer enn tre år og inkluderte intervjuer med over 200 vitner og gjennomgang av over en million dokumenter. Sluttrapporten, som består av fem bind, gir en grundig gjennomgang av metodene brukt av Russland og sårbarhetene i det amerikanske valgsystemet som ble utnyttet. Aros bidrag, spesielt hennes innsikter i de operasjonelle strategiene for russiske desinformasjonsinnsats, var avgjørende for å forstå det fulle omfanget av innblandingen og trusselen den utgjorde for demokratiske institusjoner. Du kan lese mer om noen av hennes sitater om dette og andre ting i boka hennes Putins Troll – Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden - Putins troll - Russlands informasjonskrig mot den demokratiske verden | ARK Bokhandel Og i bloggen som jeg har skrevet - Demokrati, Globalisme og De Sosiale Medienes Skyggesider (bevissthetsvitenskap.com)

Roger Stone's rettsforfølgelse og benådning.

Rettsforfølgelse:

Roger Stone, en tidligere rådgiver for president Donald Trump, ble i november 2019 funnet skyldig på syv punkter, inkludert:

1. Falsk forklaring til Kongressen: Stone løy til Kongressen om sine forsøk på å kontakte WikiLeaks og om kommunikasjon med Trump-kampanjen om WikiLeaks' publisering av hackede e-poster under presidentvalget i 2016.

2. Obstruksjon av en offisiell prosedyr: Stone forsøkte å hindre House Intelligence Committee’s etterforskning av russisk innblanding i valget ved å skjule informasjon og lyve under vitneforklaringer.

3. Vitnepåvirkning: Han forsøkte å påvirke vitnet Randy Credico for å hindre ham i å gi sannferdige vitnemål til etterforskerne.

Dommeren i saken, Amy Berman Jackson, påpekte at Stone hadde truet rettsprosessen og at hans handlinger var alvorlige brudd på loven. Han ble dømt til 40 måneders fengsel.

Benådning:

Den 23. desember 2020, bare uker før han forlot kontoret, benådet president Donald Trump Roger Stone. Benådningen kom etter flere måneder med spekulasjoner og politisk press, og den dekket alle de syv tiltalepunktene som Stone var dømt for.

Trumps benådning av Stone var kontroversiell og ble kritisert av mange som mente at det underminerte rettsstaten. Kritikere hevdet at benådningen var en del av Trumps mønster med å beskytte sine politiske allierte. På den annen side, forsvarte Trump sin beslutning ved å hevde at Stone var urettferdig behandlet og at hele Mueller-etterforskningen var en heksejakt.

Stone selv uttrykte takknemlighet overfor Trump og hevdet at han var en uskyldig mann som var offer for politisk forfølgelse.

Konklusjon:

Roger Stone’s sak er et eksempel på de juridiske og politiske konfliktene som preget Trump-administrasjonen, særlig knyttet til etterforskningen av russisk innblanding i 2016-valget. Benådningen av Stone, en nær alliert av Trump, ble sett på som en svært politisk handling som vakte sterke reaksjoner både i media og blant politikere. Her er 20 falske eller misvisende påstander gjort av Donald Trump under noen av hans tale i 2024, basert på faktasjekker fra forskjellige kilder: PolitiFact | Fact-checking Donald Trump on immigration, economy in first postdebate rally in Doral, Florida 1. Prisen på bacon økte fire ganger: Trump hevdet at prisen på bacon hadde firedoblet seg. I virkeligheten har de steget med omtrent 17% siden januar 2021.

2. Den største økonomien i historien: Trump sa at USA hadde den største økonomien noensinne under hans ledelse, noe som ikke støttes av økonomiske data som sammenligner BNP-vekst og lønnsøkninger.

3. 109% av jobbskapingen gikk til migranter: Trump påsto at all netto jobbskaping det siste året gikk til migranter, noe som er feil. Både utenlandsfødte og amerikanskfødte har sett økninger i antall jobber.

4. Valget i 2020 var rigget: Trump gjentok sin påstand om at valget i 2020 var rigget, som har blitt tilbakevist av flere undersøkelser og rettssaker.

5. Vant Wisconsin med stor margin: Trump hevdet at han vant Wisconsin i valget i 2020, men Joe Biden vant staten.

6. Påskedag som Transpersoners Synlighetsdag: Trump sa at Biden erklærte påskedag som Transpersoners Synlighetsdag, noe som er misvisende. De to hendelsene falt sammen i 2024, men var ikke offisielt koblet.

7. Kriminalitet i Venezuela redusert med 67%: Trump påsto en dramatisk reduksjon i kriminalitet i Venezuela, et tall som ikke støttes av tilgjengelige data..

8. 571 miles av grensemur: Trump sa at administrasjonen hans bygde 571 miles av grensemur. Det faktiske tallet er nærmere 458 miles, hvorav mye erstattet eksisterende strukturer.

9. Ulovlig innvandring på historisk lavt nivå: Trump uttalte at ulovlig innvandring var på sitt laveste punkt under hans presidentskap, noe som ikke er korrekt ettersom historiske data viser lavere tall i tidligere tiår.

10. Lønninger steg uten inflasjon: Trump hevdet at lønninger steg under hans presidentskap uten inflasjon. Mens lønningene økte, var inflasjonen til stede, selv om den var lavere enn under Bidens administrasjon.

11. Bidens skatteøkninger: Trump påsto at Bidens skatteøkninger primært påvirker middelklassen, men de fleste konsekvensene er på topp 1 %.

12. Største skattelette noensinne: Trump hevdet at hans administrasjon innførte de største skatteletter i historien, noe som er en overdrivelse når det sammenlignes med andre store skattereformer i USAs historie.

13. Energiselvstendighet: Trump uttalte at USA oppnådde full energiselvstendighet under hans presidentskap. Mens USA økte energiproduksjonen, fortsatte det å importere energi.

14. Handelsunderskudd med Kina: Trump hevdet at han betydelig reduserte handelsunderskuddet med Kina. Underskuddet ble redusert, men forble betydelig.15. Bidens åpne grenser: Trump hevdet at Bidens politikk skapte åpne grenser, noe som er misvisende. Grensekontroll og politikk har fortsatt under Biden.

16. Eliminerte reguleringer: Trump hevdet at han eliminerte flere reguleringer enn noen annen president. Mens hans administrasjon rullet tilbake mange reguleringer, mangler påstanden omfattende sammenlignende bevis.

17. Laveste arbeidsledighet for afroamerikanere: Trump nevner ofte rekordlav arbeidsledighet blant afroamerikanere, noe som skjedde, men fortsatte trender fra tidligere administrasjoner.

18. COVID-19 respons: Trump hevdet at hans administrasjons COVID-19 respons var den beste globalt, noe som er mye omstridt basert på forskjellige helse- og økonomiske målinger.

19. Veteranhelse: Trump uttalte at han reformerte veteranhelse mer enn noen annen administrasjon, noe som er en overdrivelse ettersom endringene bygde på tidligere reformer.

20. Internasjonal respekt: Trump hevdet at han gjenopprettet internasjonal respekt for USA, noe som er subjektivt og motsies av forskjellige globale undersøkelser og diplomatiske vurderinger.

Disse faktasjekkene fremhever unøyaktighetene og misvisende uttalelsene gjort av Trump i hans nylige tale. Faktasjekker Trump: Disse påstandene var feil under landsmøtetalen – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer Roger Stone – kontroversiell rådgiver til Donald Trump, Richard Nixon og andre republikanske presidenter Roger Stone er en amerikansk politisk konsulent, lobbyist og strateg, kjent for sin rolle i kampanjene til flere republikanske presidentkandidater, inkludert Richard Nixon, Ronald Reagan, George H.W. Bush og Donald Trump. Han er en kontroversiell figur av flere grunner:

Kontroverser

1. Taktikker og Metoder: Stone er kjent for sin bruk av aggressive og ofte etisk tvilsomme taktikker, inkludert desinformasjon, politisk sabotasje og skandaleutnyttelse. Han har selv omfavnet tittelen "skitten taktiker" og har ofte brukt slike metoder i politiske kampanjer.

2. Watergate og Nixon: Stone var involvert i Richard Nixons gjenvalgskampanje i 1972 og har innrømmet å ha utført oppdrag som en del av Watergate-skandalen, selv om han ikke ble straffeforfulgt. Hans tilknytning til Watergate har bidratt til hans beryktelse.

3. Lobbyvirksomhet: I løpet av 1980- og 1990-årene var Stone en del av firmaet Black, Manafort, Stone and Kelly, som ble kritisert for å ha representert kontroversielle utenlandske klienter, inkludert diktatorer og autoritære regimer.

4. Forholdet til Donald Trump: Stone har hatt et langt og nært forhold til Trump og fungerte som en av hans tidlige politiske rådgivere. Hans rolle i Trumps 2016-kampanje og påfølgende etterforskninger, inkludert forbindelser til russisk innblanding i valget, har gjort ham til en sentral figur i mange kontroverser.

5. Rettsforfølgelse og Benådning: I november 2019 ble Stone dømt for å ha løyet til Kongressen, hindret etterforskning og vitnepåvirkning i forbindelse med Mueller-etterforskningen av russisk innblanding i 2016-valget. Han ble senere benådet av Trump i desember 2020.

Dyktighet

Til tross for kontroversene er Roger Stone også anerkjent for sine ferdigheter som politisk strateg:

1. Politiske Instinkter: Stone har en skarp forståelse av amerikansk politikk og velgermønstre, og han er dyktig til å forme og manipulere offentlige oppfatninger.

2. Kreative Strategier: Hans evne til å utvikle kreative og uortodokse kampanjestrategier har ofte gitt resultater. Han er kjent for å kunne snu situasjoner til sin fordel, selv under press.

3. Nettverk: Stone har bygget opp et omfattende nettverk av politiske kontakter og allierte gjennom flere tiår i politikken, noe som har gitt ham innflytelse og muligheter til å påvirke viktige beslutninger.

Roger Stones kombinasjon av kontroversielle metoder og strategisk dyktighet gjør ham til en polariserende, men effektiv, skikkelse i amerikansk politikk.Infowars er en høyreekstrem medieplattform grunnlagt av Alex Jones. Den er kjent for å spre konspirasjonsteorier og desinformasjon om ulike emner, inkludert terrorangrep, massevaksineringer og valg. Infowars har ofte vært kritisert for å fremme falske nyheter og for å oppildne til frykt og mistillit mot myndighetene.

Roger Stone har flere ganger opptrådt på Infowars, hvor han har delt sine politiske synspunkter og støtte for konspirasjonsteorier. Dette samarbeidet har styrket begge parters profiler i den høyreekstreme politiske sfæren.

Elon Musk Proklamerer Sin Støtte til Trump og JD Vance Elon Musk har nylig gitt sin fulle støtte til Donald Trump, noe som representerer et nytt territorium for en teknologisjef. Etter at Trump annonserte JD Vance som sin visepresidentkandidat, uttrykte Musk sin støtte til de to republikanske kandidatene på sosiale medier, og beskrev dem som et "vinnerlag". Etter attentatforsøket på Trump sist helg, har Musk posisjonert seg som en forkjemper for republikanerne og kunngjort en donasjon på 45 millioner dollar i måneden til en pro-Trump politisk aksjonskomité.

Musk har dermed tatt en mer politisk tydelig rolle enn andre ledere innen sosiale medier. Mark Zuckerberg, sjefen for Meta, har tradisjonelt holdt seg unna å ta politisk stilling, og Jack Dorsey, tidligere Twitter-sjef, støttet i 2020 kampanjer til Tulsi Gabbard og Andrew Yang uten å promotere noen av dem i presidentvalget. Musks åpne støtte til en presidentkandidat er dermed et markant avvik fra hvordan store teknologiledere vanligvis har håndtert sitt politiske engasjement.

Musks vilje til å uttrykke sine politiske synspunkter markerer en endring fra hvordan andre sosiale medier-ledere har forsøkt å fremstå som upolitiske og pro-demokratiske. Zuckerberg og Dorsey har tidligere måttet forsvare seg mot beskyldninger om anti-konservativ skjevhet, og Zuckerberg har unngått politiske donasjoner etter kritikk fra høyresiden. Andre ledere som Neal Mohan fra YouTube og Evan Spiegel fra Snapchat har også holdt en lav politisk profil.

Musk har imidlertid blitt stadig mer politisk aktiv og har delt anti-immigrant innhold, erklært sin motstand mot transrettigheter og kritisert mangfolds- og inkluderingsinitiativer. Under mellomvalget i 2022 sa han at han for første gang ville stemme på en republikaner, en kandidat som støttet QAnon-konspirasjonsteorier.

Selv om Musk har lovet at plattformen X skal forbli et "fri talerom" og ikke vil utestenge venstreorienterte kontoer, er det usikkert om plattformen vil forbli helt nøytral. Hans eierskap av X har gjort plattformen mer populær blant konservative, mens støtten blant demokrater har falt betydelig. En undersøkelse fra Pew Research fant at andelen republikanske brukere som ser plattformen som positiv for demokratiet har tredoblet seg de siste tre årene.

Musk har også blitt en sterk kritiker av media, spesielt etter rapporter om hans personlige og profesjonelle liv. Han har oppfordret sine følgere til å slutte å lese tradisjonelle nyhetsmedier og har suspendert kontoer til journalister som har skrevet kritisk om ham. Samtidig har han fremmet konservative og libertarianske kommentatorer som støtter hans synspunkter.

Musks støtte til Trump reflekterer også hans tilslutning til andre høyreorienterte ledere globalt, spesielt i land som har ressurser og forsyningskjeder viktige for hans selskaper. Han har utviklet nære bånd med ledere som Indias statsminister Narendra Modi og tidligere Brasils president Jair Bolsonaro. I USA har Musk mottatt milliarder i statlige subsidier til selskaper som SpaceX og Tesla, noe som også kan forklare hans støtte til Trump og det republikanske partiet. Twitter/X – talerør for MAGA-bevegelsen? Lydfil - Buzzsprout Twitter, nå kjent som X, har under Elon Musks eierskap utviklet seg til å bli et talerør for MAGA-bevegelsen (Make America Great Again), som er sterkt forbundet med tidligere president Donald Trump og hans tilhengere. Flere faktorer har bidratt til denne utviklingen:

1. Lederskapsendring og Politiske Holdninger: Elon Musk, som tok over Twitter i 2022, har selv uttrykt støtte til konservative og høyreorienterte synspunkter. Han har offentlig støttet Donald Trump og republikanske kandidater, og har brukt sin plattform til å promotere disse holdningene. Musks personlige politiske engasjement har påvirket retningen til plattformen.

2. Endringer i Modereringspolitikk: Under Musks ledelse har Twitter/X gjort betydelige endringer i sine modereringspolitikker. Musk har hevdet at plattformen skal være et fri talerom, noe som har ført til mindre streng håndheving av regler mot hatprat, desinformasjon og trakassering. Dette har gjort plattformen mer attraktiv for brukere med ytterliggående og høyreorienterte synspunkter, inkludert MAGA-tilhengere.

3. Gjeninnsettelse av Utestengte Kontoer: Elon Musk har gjeninnsatt flere kontoer som tidligere ble utestengt for brudd på Twitters retningslinjer, inkludert Donald Trumps konto. Dette har gitt en plattform til flere høyreorienterte stemmer som støtter MAGA-bevegelsen, noe som har bidratt til å styrke deres tilstedeværelse på plattformen.

4. Algoritmisk Endring og Innholdsfremming: Det er blitt rapportert at Twitter/X har gjort endringer i sine algoritmer som favoriserer visse typer innhold. Dette inkluderer å fremme innhold fra konservative stemmer og MAGA-tilhengere, noe som har ført til at slike innlegg får større rekkevidde og synlighet.

5. Musk's Kritikk av Tradisjonelle Medier: Musk har vært en sterk kritiker av tradisjonelle medier, som han mener er skjeve og urettferdige mot konservative synspunkter. Ved å bruke Twitter/X til å angripe etablerte medier og promotere alternative høyreorienterte stemmer, har han ytterligere posisjonert plattformen som et tilfluktssted for MAGA-tilhengere som føler seg marginalisert av tradisjonelle nyhetskanaler.

6. Økt Popularitet blant Konservative: Ifølge undersøkelser har plattformens popularitet blant konservative brukere økt under Musks ledelse. En undersøkelse fra Pew Research viser at andelen republikanske brukere som ser plattformen som positiv for demokratiet har økt betydelig, mens støtten blant demokratenes brukere har falt. Dette har skapt en brukersammensetning som er mer mottakelig for MAGA-bevegelsens budskap.

Disse faktorene har bidratt til at Twitter/X i økende grad har blitt en plattform der MAGA-bevegelsen kan spre sine budskap, organisere og mobilisere sine tilhengere. Plattformens utvikling under Elon Musk har skapt en dynamikk hvor konservative og høyreorienterte stemmer får større spillerom og synlighet. Refleksjoner om tankene til noen MAGA-tilhengere, republikanere og Trump selv om muligheten for borgerkrig dersom Trump ikke blir valgt som president i 2024:

I det politiske klimaet i USA i dag, har det vært betydelige spekulasjoner og bekymringer rundt reaksjonene fra MAGA-bevegelsen, mange republikanere, og tilhengere av Donald Trump dersom han ikke blir valgt som president i 2024. Enkelte i MAGA-bevegelsen har uttrykt ekstrem misnøye og frykt for fremtiden uten Trump i Det hvite hus. Disse følelsene har tidvis eskalert til retorikk om potensielle konflikter og til og med borgerkrig.

Trump selv har gjentatte ganger hevdet at valget kan bli "rigget" mot ham, noe som har styrket mistroen blant hans tilhengere mot det politiske systemet. Flere prominente republikanere og konservative kommentatorer har også uttrykt bekymring for landets retning uten Trump ved roret, noe som har bidratt til en polarisering og økt spenning.

Selv om det er usannsynlig at dette faktisk vil føre til en borgerkrig, reflekterer slike uttalelser den dype splittelsen i amerikansk politikk. Det er viktig å understreke at de fleste amerikanere, uavhengig av politisk tilhørighet, ønsker å unngå vold og oppfordrer til fredelige løsninger gjennom demokratiske prosesser. Kathrine Thorborg Johansen, Donald Trump | «Makta»-skuespilleren rystet etter Donald Trump-rally (nettavisen.no) Utdrag fra artikkelen: «I fjor tok skuespiller Kathrine Thorborg Johansen (34) landet med storm i rollen som tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i NRK-suksessen «Makta». Hun stakk også av med Gullruten-pris for rollen tidligere i år.

I disse dager befinner skuespilleren seg i USA, nærmere bestemt delstaten Michigan. Det har mildt sagt vært noen svært begivenhetsrike uker i USA den siste tiden, spesielt etter president-dramaet som utspilte seg sist helg.

Nylig deltok skuespilleren på en politisk demonstrasjon for Donald Trump (78), også kalt «rally», og hun fikk erfare med egne øyne effekten Trump har på enkelte velgere. Opplevelsen sjokkerte den norske skuespilleren.

Amper stemning

Tidligere denne uken ble det arrangert en Trump-«rally» i Grand Rapids i Michigan og tusenvis av tilhengere fylte opp arenaen i byen.

Blant de oppmøtte var den norske skuespilleren. Johansen dokumenterte opplevelsen nøye i en rekke Instagram-historier, og hun forklarer årsaken for deltakelsen at hun ønsket å få en dypere forståelse av den politiske situasjonen i USA: «Jeg har, som sikkert mange andre nordmenn slitt med å forstå hva i all verden som skjer i og med USA lenge, så hvorfor ikke dra og kikke på de tingene man forstår minst», innleder skuespilleren gjenfortellingen med.

Med flere bilder og videosnutter fra inngangen, til selve «rallyen» er det tydelig at Johansen ikke føler seg i sitt rette element, og hun skriver selv at stemningen i køen på vei inn til arenaen ble «aggressiv og amper».Skuespilleren legger ikke skjul på at det tok flere dager å prosessere hele opplevelsen, og hun forteller at hun neppe var forberedt på hvordan stemningen inne i den fullstappede arenaen ville være. «Jeg var forberedt på at jeg nok ikke kom til å forstå den klassiske Trump-velger. Men denne sekt-stemningen var jeg ikke helt forberedt på».

– Helt hinsides

Skuespilleren fikk ytterlige sjokk da Trump begynte å tale og 34-åringen reagerte på flere av hans uttalelser. Blant annet gjorde han narr av både Joe Biden (81) og Kamala Harris (59), og han snakket om sin åpenlyse motstand til immigranter.

Ifølge BBC, som også var til stede under arrangementet i Michigan, uttalte Trump at demokratene anklager han for å være en trussel mot demokratiet, og han varslet at han er veldig klar for å ta tilbake Det hvite hus. Det til full jubel fra publikum.«Makta»-skuespilleren reagerte også på at Trumps tale inneholdt svært lite politikk og hva hans fremtidige planer for landet er:

«Så følger det på en to timer lang tale som er helt hinsides og jeg har bare lyst til å begynne å gråte. Det handler NULL om politikk eller hva han vil med USA», skriver Johansen og samtidig poengterer at hun er bekymret for at Trump får støtte av norske politikere.


Prosjekt 2025 lansert av Heritage Foundation Prosjekt 2025, initiert av Heritage Foundation, er en omfattende policyplan designet for å omforme den føderale regjeringen i USA under en konservativ administrasjon. Dokumentet skisserer en visjon som inkluderer å redusere størrelsen på den føderale byråkratiet, omklassifisere offentlige tjenestemenn til politiske utnevnelser, og avvikle ulike føderale byråer som Utdanningsdepartementet. Det inkluderer også politikk om innvandring, teknologi og sosiale spørsmål som abort og transpersoners rettigheter.Donald Trumps involvering i Prosjekt 2025 har vært et omstridt punkt. Selv om Trump offentlig har distansert seg fra prosjektet og uttalt at han ikke har kunnskap om det, er mange nøkkelpersoner involvert i utviklingen tidligere Trump-administrasjon tjenestemenn. Disse inkluderer Russ Vought, John McEntee og Mark Meadows, blant andre. Dessuten samsvarer mange av politikken i Prosjekt 2025 tett med Trumps egen agenda, kjent som Agenda47, som også krever betydelig omstrukturering av regjeringen og økt presidentmyndig.

Trumps kampanje har vært tydelig på at Prosjekt 2025 ikke representerer deres offisielle standpunkt. Imidlertid kompliserer den omfattende overlappingen mellom personell involvert i både Trumps administrasjon og Prosjekt 2025 disse benektelsene, noe som har ført til anklager fra motstandere, inkludert president Joe Biden, om at prosjektet gjenspeiler Trumps virkelige intensjoner hvis han blir gjenvalgt.

Oppsummert er Prosjekt 2025 et betydelig konservativt policyinitiativ med sterke bånd til Trumps tidligere administrasjon, til tross for hans offentlige avvisninger. Forslagene har utløst betydelig debatt om deres potensielle innvirkning på den føderale regjeringen og det amerikanske samfunnet. 25 punkter vedrørende det kontroversielle Prosjekt 2025 ledet av Heritage Foundation Prosjekt 2025, ledet av Heritage Foundation, har skapt betydelig kontrovers på grunn av sine ambisiøse og omfattende politiske forslag rettet mot å omforme den amerikanske føderale regjeringen. Her er 25 kontroversielle punkter knyttet til prosjektet:

1. Omstrukturering av regjeringen: Planen foreslår å avvikle flere føderale byråer og omstrukturere andre betydelig, inkludert Miljøvernbyrået (EPA) og Utdanningsdepartementet.

2. Utøvende makt: Den tar sikte på å konsolidere utøvende makt, redusere uavhengigheten til ulike føderale byråer.

3. Klimapolitikk: Prosjekt 2025 inkluderer å rulle tilbake mange klimaendringsreguleringer og trekke seg fra internasjonale klimaavtaler.

4. Energipolitikk: Planen tar til orde for økt produksjon av fossilt brensel og redusert støtte til fornybare energiprosjekter.

5. Helsevesen: Forslagene inkluderer å oppheve Affordable Care Act (Obamacare) og gå over til et markedsbasert helsevesen.

6. Abort: Prosjektet søker å implementere de strengeste mulige abortforbudene på føderalt nivå.

7. Selskapsbeskatning: Den inkluderer planer om å redusere selskapsskattesatsen betydelig.

8. Trygd og Medicare: Det er anbefalinger om å reformere trygdeprogrammer, noe som potensielt kan redusere ytelser.

9. Veteransaker: Kontroversielt nok foreslår det endringer i Veterans Affairs (VA) som kan begrense fordeler for visse veteraner, som å eliminere samtidig mottak av uføre- og pensjonsytelser.

10. Utdanning: Planen foreslår å eliminere Utdanningsdepartementet, med fokus på skolevalg og voucher-programmer.

11. Immigrasjon: Den tar til orde for strenge immigrasjonspolitiske tiltak, inkludert å bygge en grensemur og redusere lovlig immigrasjon.

12. Rettssystemet: Anbefalinger inkluderer å utnevne flere konservative dommere og begrense rettsvesenets makt.

13. Valgrettigheter: Prosjektet foreslår å implementere strengere krav til velger-ID og redusere perioder for tidlig stemming.

14. LGBTQ+ rettigheter: Politikkene inkluderer å rulle tilbake beskyttelser for LGBTQ+ personer, inkludert de relatert til helsevesen og militærtjeneste.

15. Fagforeninger: Planen tar sikte på å redusere fagforeningenes makt, inkludert oppheving av lover som beskytter kollektive forhandlinger.

16. Borgerrettigheter: Den foreslår endringer som kan undergrave borgerrettighetsbeskyttelser, spesielt innen områder som positiv særbehandling.

17. Internettregulering: Prosjektet inkluderer deregulering av internett, noe som potensielt gir ISP-er mer kontroll over online innhold og tjenester.

18. Selskapsregulering: Det tar til orde for å redusere reguleringer på selskaper, med argument om en mer fri markedsmodell.

19. Våpenkontroll: Planen fremmer løsere våpenkontrollovgivning, med vekt på rettigheter etter det andre grunnlovstillegget.

20. Strafferett: Forslagene inkluderer strengere straffelover og redusere føderal tilsyn med lokale politistyrker.

21. Utenrikspolitikk: Prosjektet promoterer en mer isolasjonistisk utenrikspolitikk, med redusert utenlandshjelp og tilbaketrekning fra ulike internasjonale organisasjoner.

22. Velferdsprogrammer: Det anbefales å kutte finansiering for føderale velferdsprogrammer og flytte ansvaret til delstatsregjeringer.

23. Miljøbeskyttelse: Planer om å redusere føderale landbeskyttelser og åpne flere offentlige landområder for ressursutvinning.

24. Religionsfrihet: Forslag inkluderer å utvide religiøse unntak i ulike føderale lover.

25. Økonomisk politikk: Planen promoterer betydelige skattekutt og deregulering for å stimulere økonomisk vekst, til tross for bekymringer for økning i føderalt underskudd.Disse punktene fremhever de brede og dype endringene Prosjekt 2025 søker å implementere, noe som har skapt intense debatter over hele det politiske spekteret. Kamala HQ on X: ""Many of the points are fine" — Donald Trump https://t.co/qaTfhPXEiq" / X What is Project 2025 and what is Trump’s involvement? | Donald Trump | The Guardian Trump: –⁠ Gå ut og stem. Dere trenger ikke å gjøre det igjen «Om fire år trenger dere ikke å stemme igjen», sa Donald Trump under et arrangement i Florida (vg.no)Det sa den tidligere presidenten til dem som hadde møtt opp på West Palm Beach i Florida natt til lørdag.

Arrangementet var organisert av den konservative, kristne organisasjonen Turning Point Action.Der oppfordret Trump tilskuerne til å møte opp ved valgurnene i november, fordi Demokratene «ønsker å jukse» i valget. Han gjentok også løgnen om at Demokratene stjal valget i 2020, noe som ledet til stormingen av kongressen.

Så lovet Trump en administrasjon som vil «fikse» problemene, slik at kristne trenger å stemme «kun denne ene gangen».– Kristne, gå ut og stem! ropte Trump.

– Kun denne gangen. Dere trenger ikke å gjøre det igjen. Vet dere hva? Det vil bli fikset. Det vil ordne seg. Dere vil ikke måtte stemme noe mer, mine flotte kristne. Jeg elsker dere, kristne!

Senere la Trump til at «om fire år trenger dere ikke å stemme igjen»– Da har vi fikset alt så bra at dere ikke trenger å stemme igjen.Klassisk Trump

Trump har vært svært disiplinert – frem til nå, forteller USA-kjenner Sofie Høgestøl.

Da Høgestøl så Trumps sin tale, så hun den «samme gamle Trump».

– En Trump som kommer med utspill som kan tolkes veldig udemokratisk, sier Høgestøl til VG.Trump har gjentatte ganger fått kritisk dekning for å si ting som lefler med diktatur. Så når den tidligere presidenten igjen starter med slike uttalelser, mistenker hun at det er for å få mer pressedekning.

– Etter at Joe Biden trakk seg, har Trump mistet mediebildet. Nå er det Kamala Harris som eier det, fordi det er nytt og spennende.

– Det virker som at han prøver desperat å få mediebildet tilbake på seg. Når han gjør slike stunts, er det jo et tegn på at han føler seg truet.Lover «bunnsolide konservative dommere»

I Florida fortsatte Donald Trump på med sine mange angrep på visepresident Kamala Harris. Der omtalte han visepresidenten blant annet som «den mest inkompetente, upopulære og radikale-venstre visepresidenten i amerikansk historie».

– Hun var en boms for tre uker siden, sa Trump:

– Hun var en boms, en fiasko av en visepresident.

I nesten en hel klokketime kom Trump med anklager mot Harris og hennes politikk, inkludert abortpolitikken.

Trump lovet blant annet at han «igjen vil ansette «bunnsolide konservative dommere» og hyllet hvordan USAs høyesterett veltet domskjennelsen kjent som Roe v. Wade, som gjorde at delstatene ikke kunne innføre lover som forbyr abort.

Hvordan hjalp Facebook Trump med å vinne valget i 2016? Lydfil - Buzzsprout Facebook spilte en betydelig rolle i det amerikanske presidentvalget i 2016, og det er bred enighet om at plattformen bidro til Donald Trumps seier ved å tillate spredning av falske nyheter. En av hovedgrunnene til dette var Facebooks algoritme, som prioriterer engasjement over sannhet. Nyheter og innlegg som skapte sterke emosjonelle reaksjoner, enten de var sanne eller ikke, fikk større synlighet og rekkevidde.Falske nyheter spredt på Facebook inkluderte alt fra feilaktige påstander om Hillary Clintons helse til konspirasjonsteorier om valgmanipulasjon. Disse nyhetene ble ofte delt bredt og raskt, noe som bidro til å forme opinionen. Studier har vist at falske nyheter hadde en tendens til å være mer pro-Trump enn pro-Clinton, noe som kan ha påvirket velgernes oppfatninger og valg.

En annen viktig faktor var bruken av Facebooks annonseplattform av eksterne aktører, inkludert russiske trollfabrikker som spredte desinformasjon. Disse aktørene brukte sofistikerte teknikker for målretting for å nå spesifikke demografiske grupper med skreddersydde budskap som forsterket eksisterende politiske skiller og polarisering.

Facebook ble kritisert for sin treghet i å adressere problemet med falske nyheter. Til tross for advarsler og bevis på omfattende feilinformasjon, var plattformens respons langsom og ofte utilstrekkelig. Dette tillot falske nyheter å spre seg uhindret i kritiske perioder av valgkampen.

I ettertid har Facebook implementert flere tiltak for å bekjempe falske nyheter, inkludert samarbeid med faktasjekkere og justeringer i algoritmene. Likevel har hendelsene fra 2016 satt en varig skygge over plattformens rolle i demokratiske prosesser, og understreker behovet for kontinuerlig overvåking og regulering av sosiale medier for å sikre integriteten i fremtidige valg.Du kan se mer om dette i dokumentar på nrk - Zuckerberg – herskeren av metaverset - NRK TV

Hvordan unngå å bli forført av politiske bevegelser som kan fremme fascisme, inkludert MAGA-bevegelsen Lydfil - Buzzsprout Å unngå å la seg forføre av politiske bevegelser som kan gi næring til fascisme, inkludert bevegelsen kjent som MAGA (Make America Great Again), krever en kombinasjon av kritisk tenkning, bevissthet og aktiv handling. Her er noen virkemidler og personlige strategier som kan være nyttige:

1. Kritisk Tenkning

- Skeptisk til Informasjon: Ikke aksepter informasjon ukritisk. Vurder kildene, sjekk fakta og sammenlign med ulike kilder før du danner deg en mening.

- Kjenne igjen Propaganda: Lær å identifisere teknikker brukt i propaganda, som overforenkling, demonisering av motstandere, bruk av frykt og appeller til følelser i stedet for fornuft.

2. Utdanning og Informasjon

- Lese Historie: Kunnskap om historien, spesielt hvordan fascistiske bevegelser har utviklet seg og operert, kan gi innsikt i nåværende trender og faresignaler.

- Følge Mangfoldige Nyhetskilder: Følg med på nyheter fra et bredt spekter av kilder, inkludert internasjonale medier, for å få et balansert perspektiv.

3. Sosialt Ansvar og Aktivisme

- Delta i Demokratiet: Stem i valg, delta i lokale møter og engasjer deg i politiske diskusjoner for å fremme demokratiske verdier.

- Støtte Menneskerettigheter: Støtte organisasjoner og initiativer som arbeider for menneskerettigheter og mot diskriminering.

4. Personlig Utvikling

- Selvrefleksjon: Vær bevisst på dine egne fordommer og hvordan de kan påvirke din forståelse av verden.

- Empati og Dialog: Utvikle empati ved å lytte til og forstå mennesker med ulike synspunkter. Åpne dialoger kan redusere polarisering.

5. Bygge Fellesskap

- Sterke Lokale Nettverk: Engasjere seg i lokalsamfunnet og bygge nettverk av støtte som kan stå imot polariserende krefter.

- Fremme Inkludering: Arbeide for inkludering og rettferdighet i alle deler av samfunnet, noe som kan bidra til å dempe grunnen for ekstremisme.

6. Teknologisk Bevissthet

- Digital Kompetanse: Forstå hvordan algoritmer og sosiale medier kan forsterke ekkokamre og desinformasjon, og lære strategier for å motvirke dette.

Ved å kombinere disse virkemidlene og personlige strategiene, kan man bedre ruste seg til å motstå påvirkningen fra bevegelsene som fremmer autoritære og fascistiske ideologier. De Tre Gunaene - Energikvaliteter (bevissthetsvitenskap.com) «Ifølge Vedanta bevissthetsvitenskap refererer de tre gunaene til energikvalitetene sattva (balanse, harmoni), rajas (aktivitet, lidenskap) og tamas (inaktivitet, uvitenhet). Tamas er forbundet med mørke, treghet og uvitenhet, og når denne energien dominerer, kan den svekke ens kritiske tenkning og dømmekraft. Dette kan gjøre en mer mottakelig for manipulasjon og lett offer for kulter, bevegelser som MAGA, og konspirasjonsteorier, ettersom man kan ha en tendens til å følge andre uten å stille spørsmål eller søke dypere forståelse». Her er noen andre linker som er verdt å utforske:


- [Mellom logikk og intuisjon: En reise gjennom vår tankeprosess] Mellom logikk og intuisjon: En reise gjennom vår tankeprosess (bevissthetsvitenskap.com)


- [En sunn kritisk holdning til informasjonsstrømmen fra sosiale medier og media] En sunn kritisk holdning til informasjonsstrømmen fra sosiale medier og media (bevissthetsvitenskap.com)

Blir Kamala Harris den første kvinnelige presidenten i USAs lange historie?

Avslutning og sammendrag Lydfil - Buzzsprout Valget av ny president i USA i november 2024 følges nøye av mange. Nyhetsdekningen har vært omfattende, med fokus på Bidens alder og helse, samt Trump og hans MAGA-tilhengere. I tillegg har et attentatsforsøk mot Trump den 13. juli i Pennsylvania fått stor oppmerksomhet.

Den 5. august ble Kamala Harris Demokratenes presidentkandidat etter at Joe Biden trakk seg i juli. Jeg håper virkelig at Kamala Harris blir den første kvinnelige presidenten i USAs historie. Kamala Harris har valgt senator Tim Walz fra Minnesota som sin visepresidentkandidat. Han er kjent for sin skarpe kritikk av MAGA-bevegelsen og Donald Trump. Walz beskrives som en intelligent og humoristisk person. Han har også bakgrunn som lærer, noe som gir ham et unikt perspektiv. Her er et humoristisk sitat fra ham:"I løpet av den siste uken har Walz selv satt inn et effektivt stikk mot Trump: Alt startet med et intervju på CNN, der Minnesota-guvernør Tim Walz forklarte hvorfor han begynte å kalle Donald Trump for «weird» (på norsk: rar eller snodig) – ordet som nå er blitt en av demokratenes yndlingsord. Walz spurte:– Har du noen gang sett fyren le?Trump har nå gått mer enn seks år i offentlighetens lys uten å le en skikkelig latter, hevdet guvernøren, som på X har lovet å spandere en brus på Trump om han ler offentlig. "Tim Walz, guvernør i Minnesota, er en uttalt kritiker av fascisme og har vært en motstander av MAGA-bevegelsen og tidligere president Donald Trump. Walz har stått opp mot det han ser som autoritære tendenser og hatretorikk som han mener truer demokratiet og samfunnets verdier. Under sin tid som guvernør har han fokusert på å fremme likhet, rettferdighet og rettsstaten. Walz har også vært engasjert i å motvirke politisk vold og ekstremisme, og har fremhevet viktigheten av å beskytte demokratiske institusjoner og menneskerettigheter. Hans standpunkt mot MAGA-bevegelsen og Trump understreker hans forpliktelse til et inkluderende og demokratisk samfunn. Bloggen har som mål å gi en dypere forståelse av MAGA-kulten og advarer mot lignende tendenser i Norge. Vi har analysert likheter mellom MAGA-bevegelsen og andre kulter, og utforsket hvordan MAGA gir næring til fascistiske tendenser. Videre har vi sett på paralleller mellom MAGA-tilhengere og beundringen for autoritære ledere som Viktor Orbán, samt hvordan disse tendensene kan manifestere seg i Norge. MAGA-kulten og lignende bevegelser går ofte imot sunne verdier og holdninger vi verdsetter, undergraver de også viktige demokratiske prinsipper ved å fremme giftig mistillit til myndigheter og tradisjonelle medier.

Sammendrag av MAGA-bevegelsen

MAGA-bevegelsen ("Make America Great Again") er en politisk og kulturell bevegelse sentrert rundt Donald Trump. Den er kjent for sin nasjonalistiske retorikk, skepsis til globalisering, og kritikk av etablerte politiske og media-institusjoner.

Likheter mellom MAGA-bevegelsen og Kulter

1. Karismatisk Ledelse:

Både MAGA-bevegelsen og mange kulter er sentrert rundt en karismatisk leder. I MAGA-bevegelsen er Donald Trump denne figuren, og hans tilhengere viser ofte en nærmest blind lojalitet til ham, lik den man ser i kulter.

2. Sterk Gruppeidentitet:

MAGA-tilhengere utvikler en sterk gruppeidentitet, ofte symbolisert gjennom bruk av symboler som MAGA-hatter og slagord. Dette skaper en følelse av fellesskap og samhold, essensielt i kulter.

3. Mistillit til Institusjoner:

Både MAGA-bevegelsen og kulter viser en dyp mistillit til eksterne institusjoner som media og myndigheter, noe som isolerer tilhengerne og forsterker gruppens interne dynamikk.

4. Konspirasjonsteorier:

MAGA-bevegelsen er kjent for å fremme og tro på en rekke konspirasjonsteorier, som QAnon og påstander om valgfusk. Disse teoriene skaper en følelse av trussel og krise, likt hvordan kulter manipulerer sine medlemmer.

MAGA og Fascistiske Tendenser

1. Autoritær Ledelse:

Trumps lederskap har vært preget av en autoritær stil, med vekt på personlig lojalitet og bruk av makt for å undertrykke opposisjon, karakteristisk for fascistiske regimer.

2. Angrep på Pressefriheten:

Trump har konsekvent angrepet mainstream media, kalt dem "fake news" og "folkefiender". Undergraving av pressefriheten er et klassisk trekk ved fascistiske stater.

3. Militarisering og "Lov og Orden"-Retorikk:

Bruken av føderale styrker for å slå ned på protester og bruk av "lov og orden" som politisk retorikk minner om fascistiske strategier for å kontrollere og undertrykke befolkningen.

4. Manipulering av Fakta:Trumps hyppige løgner og desinformasjon har skapt et miljø der objektiv sannhet undergraves, noe som er typisk for autoritære regimer som ønsker å opprettholde makten gjennom kontroll over informasjon.

Tendenser i Norge

Selv om Norge har et politisk landskap som er forskjellig fra USA, finnes det tendenser og bevegelser som viser likheter med MAGA-kulten:

1. Nasjonalisme og Anti-globalisme:

Økende nasjonalistiske strømninger og skepsis til internasjonale institusjoner blant enkelte høyreorienterte grupper kan sammenlignes med MAGA-bevegelsens kritikk av globalisme.

2. Kritikk av Etablert Media:

Som i USA, har det i Norge vært en økning i kritikk og mistillit til etablert media, med anklager om partiskhet og feilinformasjon, speilende Trumps angrep på pressefriheten.

3. Fremmedfiendtlighet:

Økende fremmedfiendtlighet og motstand mot innvandring i visse miljøer i Norge minner om MAGA-bevegelsens retorikk mot innvandrere og minoriteter.

4. Sosiale Medier og Ekkokamre:

Bruken av sosiale medier for å spre politiske budskap og mobilisere tilhengere er en taktikk som også er synlig i Norge. Algoritmer som skaper ekkokamre, kan forsterke radikale synspunkter og øke polariseringen i samfunnet.

Konklusjon

MAGA-bevegelsen representerer en kompleks blanding av politisk ideologi og kulturelle fenomener med klare paralleller til kulter og fascistiske tendenser. Autoritær ledelse, gruppeidentitet, mistillit til eksterne institusjoner, og konspirasjonsteorier er sentrale trekk som skaper en farlig dynamikk. Selv om Norge har sterke demokratiske institusjoner, er det viktig å være oppmerksom på lignende tendenser og arbeide for å styrke demokrati, pressefrihet og sosial sammenheng for å motvirke potensielle autoritære tendenser.

LINKER: 1. Donald Trump, Nettavisen | Wall Street grøsser over Trumps visepresident 2. Valget i USA - Trumps prins er dårlig nytt (dagbladet.no) 3. Vance til landsmøtet i natt: Harde angrep mot Biden (vg.no) 4. CALL TO ACTIVISM on X: "WHAT A JERK!!! JD Vance says Americans who don’t support him and Trump are “a bunch of childless cat ladies who are miserable at their own lives and the choices that they've made... It's just a basic fact” #TrumpsProject2025Rally https://t.co/sO49Dj7d1z" / X 5. Bjørn Johan Berger on X: "@AageB Det som eroderer, er anstendighet, og der en mer faktabasert politikk byttes ut med politisk baserte "fakta". Partiet tar form av en absurd kult eller en sekterisk religion." / X 6. HappyToast★ on X: "Just extraordinary, cult worship at its worst. https://t.co/mffNn5RSEp" / X 7. The Intellectualist on X: "CBS News: Hungary’s Viktor Orbán seized control of universities rewrote the Constitution and neutered the courts. Is that what you're advocating for in the US? JD Vance: I think Orbán made smart decisions that we could learn from in the US. (June 2024) https://t.co/suGhFIVm3q" / X 8. Trump-støtte fra Fpus Simen Velle vekker reaksjoner (msn.com) 9. Demokrati, Globalisme og De Sosiale Medienes Skyggesider (bevissthetsvitenskap.com) 10. Video: CNN fact-checker counted more than 20 false claims in Donald Trump’s RNC speech. Here are a few | CNN Politics 11. En varslet storm - NRK TV 12. Praying for Armageddon: Trygdekontoret spesial - NRK TV 13. https://x.com/jonwesselaas/status/1814318325507273159 14. Faktasjekker Trump: Disse påstandene var feil under landsmøtetalen – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer 15. Veien mot valget: Hallelujastemning i Wisconsin - Urix - NRK Radio 16. Musk’s full-throated backing of Trump is uncharted territory for a tech boss | US news | The Guardian 17. https://x.com/BidenHQ/status/1814677208562077788 18. https://x.com/EdKrassen/status/1821882680868254073 19. https://x.com/newrepublic/status/1821864496509469137 20. What is Project 2025 and what is Trump’s involvement? | Donald Trump | The Guardian 21. Donald Trump (78): – Skal ikke gi henne sjansen (vg.no) 22. Ron Filipkowski on X: "The nurse really needs to take grandpa’s phone away and change his diaper. https://t.co/La2dS2pXuZ" / X 23. Joe Biden, Kamala Harris | Biden: Å forsvare demokratiet er viktigere enn noen tittel (nettavisen.no) 24. Timothy Dowling on X: "Again Hannibal Lecter is a fictional character. Who is not dead and also not a lovely man. Trump is insane." / X 25. Art Candee 🍿🥤 on X: "Yikes… Trump did not have a good rally in Charlotte, North Carolina today. Let’s recap it: “Unity” definitely flew out the window again. He said “I’m not going to be nice.” And he wasn’t. He was as vile as always. And he also said “There’s never been a lunatic like this in" / X 26. Kamala HQ on X: ""Many of the points are fine" — Donald Trump https://t.co/qaTfhPXEiq" / X 27. Conservatives’ racist and sexist attacks on Kamala Harris show exactly who they are | Judith Levine | The Guardian 28. https://x.com/PramilaJayapal/status/181703622288934934729. 29. «Om fire år trenger dere ikke å stemme igjen», sa Donald Trump under et arrangement i Florida (vg.no) 30. Buttigieg Tells Fox Viewers that MAGA is a Cult (rollingstone.com) 31. Robert Reich on X: "Could Trump actually turn America into a fascist state? Yes. Here's how, in five steps. https://t.co/vhHn82Td4H" / X 32. Kamala Harris, Elon Musk | Elon Musk påstår at Kamala Harris står for holocaust (nettavisen.no) 33. Kyle Sweetser on X: "Dick Cheney is a Patriot." / X 34. Donald Trump, Kamala Harris | Trump gjorde narr av Harris igjen: – Er hun indisk eller er hun svart? (nettavisen.no) 35. Kamala Harris, Donald Trump | Kamala Harris slår tilbake mot Trumps spydige utspill om etnisitet (nettavisen.no) 36. Republicans against Trump on X: "Make no mistake about it: Vice President Harris is the Law & Order candidate in this election." / X 37. Donald Trump - Krangler med reporteren: - Frekt (dagbladet.no) 38. Republicans against Trump on X: "Donald Trump: “I love the Black population of this country” https://t.co/URgzJFytNx" / X 39. Really American 🇺🇸 on X: "Here's a flashback to some of the many instances Donald Trump has treated distinguished Black journalists with utter contempt and disrespect while he occupied the office of President. Today he showed us that he's only gotten worse. https://t.co/mwOFxury3t" / X 40. Don Winslow on X: "We did it. Our ANTI-Trump video now has 13 MILLION VIEWS! Watch and share #DonaldTrumpLifetimeOfLies" / X 41. The New Republic on X: "Elon Musk, a self-declared “free speech absolutist,” has been accused of suspending the account of a group organizing voters to support Vice President Kamala Harris. https://t.co/mXtqzdbZa8" / X 42. George Conway on X: "The man’s already broken brain is dissolving into mush. https://t.co/bKRWIv5wSo" / X 43. Presidentvalg i USA - Gjør narr av Trump (dagbladet.no) 44. Harris velger visepresident - En folkelig slugger fra Midtvesten (dagbladet.no) 45. CALL TO ACTIVISM on X: "Donald Trump and MAGA folks would be mad if you would retweet this video of Tim Walz. "These guys are creepy, and yes, just WEIRD as hell." https://t.co/VX1h2eULCp" / X 46. Mike Sington on X: "“The left is trying to take away your children.” Trump lapdog and MAGA cult member Jon Voight posts bizarre video filled with lies and threats in an effort to scare voters. https://t.co/oBUn5gbysS" / X 47. Occupy Democrats on X: "BREAKING: MAGA flies into full panic mode as Kamala Harris delivers a show-stopping rally in front of a roaring crowd in Pennsylvania with her new running mate Tim Walz — and shares a moving anecdote. You can feel something historic building in the air... "So America, for some https://t.co/4HdRwJZjWo" / X 48. Republicans against Trump on X: "Republican Mayor of Mesa, AZ, John Giles: “I think the time has come for us as Arizona Republicans to admit the obvious...which is that our party’s nominee is not qualified for office…” #RepublicansForHarris https://t.co/E2Hoh8UMoB" / X 49. Eivind Trædal on X: "Trump elsker alle diktatorer, uansett politisk bakgrunn." / X 50. Resolute Square on X: "Fascists are so fu*ked. Listen to this guy https://t.co/NSw1gC1Lf7" / X 51. https://x.com/Morning_Joe/status/1821864540792836206 52. The Intellectualist on X: "Trump praises kleptocratic dictator: "There's a great man in Europe. Viktor Orbán. He’s a very strong man. It’s nice to have a strongman running your country!" https://t.co/FaxF4Cjw3j" / X 53. Michael McFaul on X: "Excellent. I want a president who ruthless dictators like Kim Jong Un don’t like." / X 54. https://x.com/S_Elisabeth_S/status/1821873982674518519 55. Trump: - Vi er veldig nær en verdenskrig - VG 56. https://x.com/AnnieForTruth/status/1821855566123151656



 

81 visninger0 kommentarer

Commenti


bottom of page